13 tips om van jouw (nieuwjaars)ontmoetingen waardevolle ontmoetingen te maken!

Het einde van het jaar nadert en de uitnodigingen voor de nieuwjaarsborrels stromen binnen. Weet jij al waar je wel en niet naartoe gaat? Het zijn mooie momenten om nieuwe relaties op te bouwen en huidige relaties te versterken, te benutten of in te zetten; jouw sociale investeringen die uiteindelijk leiden tot relaties die passen bij jouw doelen.  We geven je graag wat tips om ervoor te zorgen dat jij deze waardevolle momenten zo goed mogelijk benut en met een plezierig en voldaan gevoel naar huis gaat!

Voor de bijeenkomst

Netwerksturing_blog
Strategische netwerksturing, Notten 2012

1. Vraag of je een introducé mee mag nemen. Samen gaan heeft veel voordelen: je investeert direct in de relatie (het is een cadeautje voor je collega, klant, maar ook voor de rest van de aanwezigen), je stapt makkelijker op iemand af (je hebt immers iemand om voor te stellen), je kunt gebruik maken van elkaars kwaliteiten (de ene kan een goede prater zijn, de ander juist een goede luisteraar) én je kunt na afloop samen reflecteren op de gebeurtenissen en mensen die je gesproken hebt.
2. Vraag de deelnemerslijst op bij de gastheer/gastvrouw.
3. Maak een netwerkverlanglijstje: bepaal wie jij graag wilt ontmoeten en wat je met diegene wilt bespreken.
4. Zorg ervoor dat je je verhaal en wensen gereed hebt. Waar houd jij je mee bezig? Welke problemen kun jij daarmee oplossen? Waar ben je naar op zoek? Het verwoorden van een goed en bondig verhaal is een kunst en heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Neem die tijd. Oefen, varieer en vraag om feedback (bij je eigen relaties, maar zeker ook tijdens onze netwerkbijeenkomsten). Geef anderen ook feedback op hun verhaal door door te vragen als je het verhaal of de wensen van de ander niet begrijpt. Als het over elkaars beroepsinhoud gaat is onkunde echt geen schande.

Wil je leren hoe je jouw wensen zó concreet kunt maken dat anderen er mee aan de slag kunnen? Kom dan op 19 januari naar onze netwerkbijeenkomst in Utrecht of op 27 januari naar de netwerkbijeenkomst in Delft om samen met ons aan de slag te gaan met het netwerkverlanglijstje van La Red.

Tijdens de bijeenkomst

5. Wees op tijd. Ook de inlooptijd is relatietijd. Je hebt in ieder geval de tijd om uitgebreid met de gastheer/gastvrouw te praten.
6. Vraag de gastheer/gastvrouw om hulp. Laat je voorstellen aan de personen die op jouw netwerkverlanglijstje staan of vraag of je aan iemand anders voorgesteld kan worden.
7. Is er geen gastheer/gastvrouw of is het heel druk bij de ontvangst? Observeer dan rustig de bijeenkomst, bepaal waar je aansluit (let hierbij op de afstand en positie die mensen tot elkaar hebben), maak oogcontact en sluit aan. Zoek later de gastvrouw/gastheer nog even op als je alsnog hulp nodig hebt. Wil je weten bij welk groepje je wel en niet aan kunt sluiten? Wij hebben daar een handig plattegrondje voor in ons EHBN-kaartje (jouw Eerste Hulp Bij Netwerken). Wil je het kaartje ook ontvangen? Mail dan naar ln.deralnull@ofni.
8. Vind iets gemeenschappelijks om over te praten met mensen die je nog niet kent. Dat gemeenschappelijke begint bij het samen aanwezig zijn op de bijeenkomst. Wat vond je van de spreker? Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat is je binding met het thema van deze bijeenkomst? Werkzaam zijn in dezelfde branche en een recent nieuwswaardig voorval aanhalen werkt eveneens goed. Mijn favoriete vraag is: Wat is jouw favoriete zeezoogdier? Als de betreffende persoon al op je wensenlijstje stond wordt dat jouw aanknopingspunt voor het gesprek.
9. Maak je (vooraf geoefende) wensen kenbaar en luister vooral ook naar de wensen van een ander. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd. Wij weten als geen ander dat netwerkend werken werkt. Ook voor jouw wensen. En nogmaals…. Wees nieuwsgierig.
10. Verander af en toe van gesprekspartner en doe dit in stijl. Vaste zinnen om een gesprek te beëindigen zijn: “als ik je nog ergens mee kan helpen, moet je het zeggen” – als je je goed voorbereid hebt staat het weerwoord op die opmerking natuurlijk op je verlanglijstje! Veel gesprekken kennen echter een natuurlijk, gevoelsmatig einde. Er breekt dan een moment aan waarop beide gesprekspartners aanvoelen voldoende te hebben besproken. Laat je gesprekspartner nooit alleen achter. Voorstellen samen iets te drinken te gaan halen is al wat beter. Onderweg naar de bar ontstaan immers weer nieuwe mogelijkheden voor ontmoetingen. Een veel productievere manier van doen is het beëindigen van het gesprek door je gesprekspartner aan een andere bezoeker van de bijeenkomst voor te stellen. Het gemakkelijkste is iemand die je zelf kent en nog van plan was te gaan spreken. Heb je de bewuste persoon zelf al eerder gesproken, dan kun je na hen aan elkaar voorgesteld te hebben vervolgens zelf weggaan.
11. Geef alleen je visitekaartje af na een goed gesprek; als bekroning van het gesprek en als uitnodiging om het contact verder op te bouwen. Als je geen visitekaartje krijgt is dat helemaal niet erg. De ontmoeting zelf is ook al waardevol.

Na de bijeenkomst

12. Verwerk je ‘opbrengsten’ zo snel mogelijk. Wie heb je gesproken en waarover? Wat voor acties heb je toegezegd?
13. Besluit in welke personen je wel en niet gaat investeren om ervoor te zorgen dat je jouw sociaal kapitaal ontwikkelt in een richting die past bij jouw doelen. Want in ons hart is plaats voor iedereen, maar onze agenda heeft maar plaats voor een beperkt aantal.

De nieuwjaarsborrels waar je ons kunt vinden zijn:

 

6 thoughts on “13 tips om van jouw (nieuwjaars)ontmoetingen waardevolle ontmoetingen te maken!

 1. Ben het helemaal met Edo eens. Vooral het vooraf oefenen zou voor mij prima werken. Dan voel ik me waarschijnlijk een stuk relaxter. En iemand aan het einde van een gesprek aan iemand anders voorstellen of voorstellen om even iets te drinken te gaan halen is een hele vriendelijke manier om af te sluiten. Dank voor de tips en ook vandaag een fijne Kerstdag.

  1. Ha Belinda,

   Ook jij bedankt voor je waardevolle reactie. Blijf je pitch vooral oefenen en toetsen bij anderen, om ervoor te zorgen dat jij onthouden wordt zoals je wilt!

   Met een hartelijke groet van,
   Chiemke Sla

 2. Samen gaan met een introducee is echt een waardevolle verrijking, ik doe het nu sinds een half jaar en het maakt het inderdaad leuke, waardevoller. Liefst nog met carpoolen zodat je bent bijgepraat als je aankomt! Verder kom ik ook nog steeds organisaties tegen die geen deelnemerslijst verschaffen dus dat check ik altijd even voordat ik me definitief aanmeld. Geen deelnemerslijst, dan ga ik niet.

  1. Ha Marga,

   Dank voor je waardevolle reactie! Goed om te horen dat je meer plezier uit de netwerkbijeenkomsten haalt als je samen met iemand gaat én altijd checkt of er een deelnemerslijst is. Een goede voorbereiding is het halve werk! Blijf je ervaringen en tips vooral met ons delen.

   Met een hartelijke groet van,
   Chiemke Sla

Comments are closed.