Bouwen aan een happy network

Je kent het wel, bouwen aan huizen en steden zoals je kent uit bekende spelletjes. Zo bouw jij ook aan jouw netwerk! Met een netwerk vergroot je jouw blijheid en die van anderen, want netwerken is besmettelijk!

Jouw netwerk bestaat uit familie, vrienden, ouders van vrienden, leraren, buren, sportclubgenootjes, dus echt iedereen die je kent. Natuurlijk kennen zij ook weer andere mensen en zij behoren ook tot jouw netwerk. Gelukkige mensen in jouw netwerk verhogen jouw kans op geluk met 15% en andersom geldt dat ook. Dus het is niet zo gek om te stellen dat je met jouw blije gedrag zeker 600 anderen blij kan maken.

Ken jij de uitdrukking; waar je mee omgaat, word je mee besmet? Dit gaat vaak over hoe je beïnvloed wordt door vrienden en familie. Jouw vrienden en familie hebben ook heel veel invloed op jouw geluk en gezondheid.

Hoe dit werkt? Een kleine opdracht; schrijf eens voor jezelf op waar jij heel gelukkig van wordt. Schrijf daarna eens op hoe jouw vrienden daar invloed op kunnen hebben.

Kennis, gewoontes, emoties en zelfs eenzaamheid zijn besmettelijk en reizen door onze netwerken. Onze keuzes worden beïnvloed door de mensen die we kennen en ook hun netwerken. Nu denk je misschien dat het echt alleen maar om vrienden gaat. Maar dit gaat om alle mensen die jij kent of die je via via kent: familie, vrienden, kennissen, buren, leraren. Echt iedereen die je kent en die onderdeel uitmaakt van jouw sociale netwerk. Je kunt dus maar beter je vrienden wijs uitzoeken.

Mensen zijn sociale dieren. Dat betekent dat wij graag contact hebben met andere mensen. Een leuke tip op meteen aan je geluk en gezondheid te werken:

Sluit vriendschap met een (on)bekende. Met elke volgende nieuwe blije vriend(in) neemt jouw geluk met 15% toe. 

5 blauwe zones

Ken jij de 5 Blue Zones al? Misschien weet je er één om te noemen? Eerst zullen we uitleggen wat een blue zone precies is. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar mensen op een gezonde manier oud worden, vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. De vijf blue zones zijn:

 • Sardinië (Italie);
 • Okinawa (Japan);
 • Loma Linda (Californië);
 • Nicoya (Costa Rica);
 • Ikaria (Griekenland).

Het hebben van een sterk netwerk helpt de mensen uit deze gebieden hierbij. De langstlevenden op aarde hebben een manier gevonden om hun netwerken zo in te delen dat de relaties die ze onderhouden bijdragen aan gezonde gewoontes en hun geluk. Okinawanen bijvoorbeeld creëren groepjes van 5 vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar helpen. In het algemeen hebben inwoners van de Blue Zones op aarde een sterk sociaal netwerk; veel vrienden en familie.

Een paar leuke weetjes over netwerken

 1. we hebben gemiddeld rond de 150 vrienden (en familierelaties) (het beroemde Dunbar getal, want hoeveel vrienden kun je hebben)
 2. onze online en offline netwerken zijn ongeveer even groot
 3. onze grotere sociale netwerken zijn gemiddeld 600 mensen groot, maar de meeste mensen die ik ken bewegen in netwerken van gemiddeld 1.000 anderen
 4. het kost je 200 uur contact in 3 maanden om van een vreemde een goede vriend te maken
 5. We besteden rond de 3,5 uur per dag aan 15 van die 150 mensen
 6. de rest van die 150 sociale contacten krijgt ongeveer 3 seconden per dag van ons 😉
 7. we gaan het liefste om met vrienden en familie die maximaal 30 minuten van ons vandaan wonen
 8. ons geheugen gaat achteruit als we niet voldoende sociale interactie hebben
 9. 80% van de tijd dat we wakker zijn brengen we door met anderen (in het echt of virtueel)
 10. zingen maakt je gelukkiger en als je dat dan ook doet samen met anderen, dan bouw je ook (nieuwe) vriendschappen op

Wat kun je doen om een happy network te krijgen?

 1. Besteed tijd aan je vrienden, familie en kennissen. Je kunt met ze bellen en appen of in het echt afspreken.
 2. Doe iets voor een ander. Ga bijvoorbeeld eens boodschappen doen voor je buren.
 3. Bel eens iemand spontaan op om te vragen hoe het met haar/ hem gaat.
 4. Geef een leuk klein feestje met 5 goede vrienden.
 5. Verras eens iemand met een leuke kaart met iets aardigs erop.

Lessen in geluk

La Red heeft lessen in geluk cadeau gegeven aan de Montessori school in Delft. In de volgende filmpjes kun jij zien wat de kinderen in deze lessen leerde en hoe jij dit kunt toepassen in jouw leven. Bekijk de filmpjes hieronder en ga dan verder met de volgende en laatste opdracht.

Opdracht: In het filmpje zie je dat Mats een koffer heeft waarop hij stickers heeft geplakt en tekeningen heeft gemaakt van alles waar hij blij en gelukkig van wordt. Ik daag jou uit om een voorwerp te kiezen wat jij vaak ziet, bijvoorbeeld een koffertje of een schriftje waar je op mag en kan tekenen. Teken hier minimaal 5 dingen op waar jij blij van wordt. Dit mogen voorwerpen zijn, mensen, momenten, dagen, alles wat jij kan bedenken waar je gelukkig van wordt.