Werken met een netwerkanalyse, de ervaringen

Het sociogram toont in één oogopslag wie in de organisatie de belangrijkste kennismakelaars zijn, hoe jouw medewerkers samenwerken en méér… Lees meer over het toepassen van een sociogram in jouw organisatie.

Milène Junius, nu [waarnemend burgemeester van Maassluis]

Milène Junius heeft in haar eerdere rol als burgemeester van de gemeente Hellevoetsluis ervaring opgedaan met verschillende externe sociogrammen en netwerkanalyses, als onderdeel van de lobby-inspanningen voor de samenwerkende gemeenten op Voorne-Putten.

Netwerkanalyses bleken heel behulpzaam om te weten wie we vaker moeten spreken én om onverwachte sleutelfiguren in beeld te brengen.

 

Renske Steenbergen nu [Deputy director at VNG International]

Renske Steenbergen heeft als programmamanager bij de VNG kennis opgedaan van het gebruik van sociogrammen en interne netwerkanalyses om de samenwerking binnen teams te verbeteren.

Een netwerkanalyse is een mooie start van het gesprek over hoe de contacten lopen en wat we daarvan vinden. Het gaf ons inzicht in hoe een deel van onze collega’s met elkaar verbonden zijn en waar eventuele kwetsbaarheden zitten; iets wat we intuïtief wel vermoedden, maar nu zwart op wit konden laten zien. 

Ferry de Bruin, nu [DGA bij bpm bv] | Industrie-, Energie- en Watermarkt

Ferry de Bruin was tijdens de netwerkanalyse Manager Industrie-, Energie- en Watermarkt bij Mobilis TBI, waar hij ervaring heeft opgedaan met verschillende externe sociogrammen en netwerkanalyses als onderdeel van business development en acquisitie trajecten.

Zo’n analyse levert ons veel tijd op, we weten nu wie we kunnen overslaan en kunnen daardoor op efficiënte wijze informatie ophalen.”

Miriam Notten verzorgde een netwerktraining voor het A&O fonds Gemeenten. Een echte netwerkorganisatie, die zich graag op die manier wil doorontwikkelen.

“Tijdens de training kwam niet alleen het fysieke en digitale netwerken aan bod, maar ook het gebruikmaken van CRM en hoe verbinden wij de A&O projecten aan elkaar. We hebben geleerd d.m.v. een netwerkpitch hoe je het doel van A&O en jezelf in je eigen woorden duidelijk maakt.”

 

Blijvend leren:

  • Denk aan het netwerk als infrastructuur (en sociale netwerkanalyses)
  • Het netwerk als hulpbron (de waarde van sociaal kapitaal) en
  • Netwerken: het werkwoord (het bouwen, onderhouden en benutten van relaties).

Met dank aan onze fijne coach Miriam en aan Karin die dit mogelijk heeft gemaakt.

Linda en Paulien, A&O fonds Gemeenten

Onderzoeker GGZ:

“Ja ik heb heel veel geleerd, kan het goed gebruiken in mijn werk. Er was enorm veel informatie en ik heb het zeker nog nodig om nogmaals even de webinar te bekijken. Grappig dat ik sommige dingen al van nature doe. Ik vond het trouwens ook fijn om naar je presentatie te luisteren. Zo rustig en vol vertrouwen als je daar stond. “

Webinars door Miriam Notten

Miriam Notten is oprichter van La Red en al meer dan 20 jaar actief in het netwerk veld. Als geen ander weet ze hoe netwerken werken en wat ‘netwerkend werken’ voor jou kan betekenen! Bekijk alle webinars.

“Het webinar vond ik echt heel actief, professioneel gebracht. Nuttige tips. Dankjulliewel!! Jullie straalde veel charisma uit. Mooi te zien.”

 “Heb helaas maar de helft van het webinar kunnen volgen vanmiddag omdat er een belangrijk telefoontje tussendoor kwam. Wat ik gehoord heb was interessant. En wat zie je er goed uit!”