Het netwerk ABC

Navigeren door Netwerkend werken met het La Red Netwerk ABC
Ontdek alle begrippen van het netwerkend werken. Ze helpen je verder om Netwerkend werken nog beter toe te passen in je dagelijks leven. Veel succes!

A-E

Alert

Als je jouw netwerkrelaties goed kent, dan weet je ook wat ze belangrijk vinden. Door Alert te zijn op nieuws, artikelen, verhalen die voorbij komen die bij jouw netwerkrelaties passen, kun je veel waarde toevoegen. Hou je ogen en oren dus open.

Attent

Als er iets op jouw pad komt dat van waarde is voor een ander, wees dan zo attent om die ander dat te laten weten. Attent zijn betekent ook reageren op nieuws (b.v. in sociale media) en jouw netwerkrelaties feliciteren met b.v. hun verjaardag.

Aandacht

Besteed aandacht aan mensen die jij belangrijk vindt. Als je aandacht geeft, geef je ook een stukje van jouw energie aan de ander. Ook bij aandacht geven toon je interesse en een stukje ‘goodwill’. Als je aandacht aan iets geeft zie je later dat het zijn vruchten afwerpt.

Afgewezen

We kennen het allemaal. Je wordt soms voor iets afgewezen. Al is het voor een sollicitatie, datingapp of een andere kwalificatieronde. Afwijzen hoort er nou eenmaal bij, ook op netwerkvragen kan een nee komen. Ervaar die nee dan vooral als nee tegen de vraag en niet tegen jou.

Besmettelijk

In netwerken is alles besmettelijk, de goede en de slechte dingen. Die besmetting gaat tot in de 3de orde. Dus de vrienden van de vrienden van jouw vrienden hebben invloed op wat er op jouw pad komt (en andersom). Dat geldt voor geluk en griep, toegang tot werk en kennis, maar ook armoede. Waar je mee omgaat daar word je mee besmet.

Bevestigen

Blijvend bevestigen van de relatie betekent dat je mensen de gelegenheid geeft om jou te onthouden en op het juiste moment aan je herinnerd te worden. De ultieme Nederlandse bevestiging van een relatie is het sturen van kerstkaartjes waarmee alleen tot uiting wordt gebracht ‘ik ben er nog, ben jij er ook nog’. Eén van de 5B’s van sociale investeringen.

Bouwen

Het bouwen aan relaties is erg belangrijk. In je carrière kom je met veel verschillende mensen in contact. Zorg ervoor dat je met zoveel mogelijk mensen een relatie opbouwt. Niet alleen omdat het leuk is om te leren van anderen, maar een relatie kan later nog van pas komen.

Eén van de 5B’s van sociale investeringen.
Bouwen aan een relatie betekent bij een nieuwe ontmoeting dat je aandacht schenkt aan degene die je ontmoet zodat je daarna een weloverwogen keuze kunt maken voor eventueel vervolg. Het betekent ook zorgen dat je op de juiste plek bent om de mensen te ontmoeten die passen bij jouw netwerkdoelen. Bouwen bij bestaande relaties betekent dat deze relaties op een laag pitje zijn komen te staan, c.q. zijn verwaterd en nu nieuwe investeringen vergen om de relatie te verstevigen. Bouwen aan relaties doe je altijd met de mogelijkheid in het achterhoofd om deze relaties nu of in de toekomst te kunnen benutten.

Bloeien

Uiteindelijk werk jij omdat je iets wil leren of ergens aan wil bijdragen. Ontplooi jezelf en bloei op. Als je jezelf ontplooit zit je lekkerder in je vel en dit werkt ook besmettelijk. Bedrijven vinden het belangrijk dat hun medewerkers meegroeien met de huidige technieken, blijven bloeien is hierbij belangrijk.

Communicatie

Iedereen kent het wel, miscommunicatie. Soms verwacht je van iemand om iets te doen en wordt het niet gedaan. Hiervan zijn er nog veel meer voorbeelden waar wellicht frustraties kunnen komen. Des te belangrijker om goed met elkaar te communiceren over wat je van elkaar verwacht. Wees hard op de inhoud maar zacht op de persoon.

Collega’s

Samenwerken doe je altijd in een bedrijf. Het is dus belangrijk dat je samen met je collega’s overweg kunt, je staat tenslotte samen sterk. Je kan leren van elkaar en samen dingen opbouwen. Interesse en aandacht geven is nooit verkeerd.

Daad

Veel bedrijven zijn gedreven op resultaat behalen. Laat zien wat je al hebt gedaan en waar je mee bezig bent. Vertel over al je daden die je hebt verricht en wat deze hebben uitgepakt. Zo kan jij misschien wel het verschil maken!

Doen

Bij twijfel, wel doen! Van fouten leer je snel en uiteindelijk wil je toch alleen maar groeien en leren.

Doel

Attent zijn kan bij sommige mensen een gun factor creëren. Als mensen je iets gunnen betekent het dat jij wellicht iets voor elkaar kan krijgen wat een ander niet zou lukken, omdat ze het jou wel gunnen.

Echt

Dit kernwoord kan je op verschillende manieren interpreteren. Echt in de zin van ieman