Het netwerk ABC

Navigeren door Netwerkend werken met het La Red Netwerk ABC
Ontdek alle begrippen van het netwerkend werken. Ze helpen je verder om Netwerkend werken nog beter toe te passen in je dagelijks leven. Veel succes!

A-E

Alert

Als je jouw netwerkrelaties goed kent, dan weet je ook wat ze belangrijk vinden. Door Alert te zijn op nieuws, artikelen, verhalen die voorbij komen die bij jouw netwerkrelaties passen, kun je veel waarde toevoegen. Hou je ogen en oren dus open.

Attent

Als er iets op jouw pad komt dat van waarde is voor een ander, wees dan zo attent om die ander dat te laten weten. Attent zijn betekent ook reageren op nieuws (b.v. in sociale media) en jouw netwerkrelaties feliciteren met b.v. hun verjaardag.

Aandacht

Besteed aandacht aan mensen die jij belangrijk vindt. Als je aandacht geeft, geef je ook een stukje van jouw energie aan de ander. Ook bij aandacht geven toon je interesse en een stukje ‘goodwill’. Als je aandacht aan iets geeft zie je later dat het zijn vruchten afwerpt.

Afgewezen

We kennen het allemaal. Je wordt soms voor iets afgewezen. Al is het voor een sollicitatie, datingapp of een andere kwalificatieronde. Afwijzen hoort er nou eenmaal bij, ook op netwerkvragen kan een nee komen. Ervaar die nee dan vooral als nee tegen de vraag en niet tegen jou.

Besmettelijk

In netwerken is alles besmettelijk, de goede en de slechte dingen. Die besmetting gaat tot in de 3de orde. Dus de vrienden van de vrienden van jouw vrienden hebben invloed op wat er op jouw pad komt (en andersom). Dat geldt voor geluk en griep, toegang tot werk en kennis, maar ook armoede. Waar je mee omgaat daar word je mee besmet.

Bevestigen

Blijvend bevestigen van de relatie betekent dat je mensen de gelegenheid geeft om jou te onthouden en op het juiste moment aan je herinnerd te worden. De ultieme Nederlandse bevestiging van een relatie is het sturen van kerstkaartjes waarmee alleen tot uiting wordt gebracht ‘ik ben er nog, ben jij er ook nog’. Eén van de 5B’s van sociale investeringen.

Bouwen

Het bouwen aan relaties is erg belangrijk. In je carrière kom je met veel verschillende mensen in contact. Zorg ervoor dat je met zoveel mogelijk mensen een relatie opbouwt. Niet alleen omdat het leuk is om te leren van anderen, maar een relatie kan later nog van pas komen.

Eén van de 5B’s van sociale investeringen.
Bouwen aan een relatie betekent bij een nieuwe ontmoeting dat je aandacht schenkt aan degene die je ontmoet zodat je daarna een weloverwogen keuze kunt maken voor eventueel vervolg. Het betekent ook zorgen dat je op de juiste plek bent om de mensen te ontmoeten die passen bij jouw netwerkdoelen. Bouwen bij bestaande relaties betekent dat deze relaties op een laag pitje zijn komen te staan, c.q. zijn verwaterd en nu nieuwe investeringen vergen om de relatie te verstevigen. Bouwen aan relaties doe je altijd met de mogelijkheid in het achterhoofd om deze relaties nu of in de toekomst te kunnen benutten.

Bloeien

Uiteindelijk werk jij omdat je iets wil leren of ergens aan wil bijdragen. Ontplooi jezelf en bloei op. Als je jezelf ontplooit zit je lekkerder in je vel en dit werkt ook besmettelijk. Bedrijven vinden het belangrijk dat hun medewerkers meegroeien met de huidige technieken, blijven bloeien is hierbij belangrijk.

Communicatie

Iedereen kent het wel, miscommunicatie. Soms verwacht je van iemand om iets te doen en wordt het niet gedaan. Hiervan zijn er nog veel meer voorbeelden waar wellicht frustraties kunnen komen. Des te belangrijker om goed met elkaar te communiceren over wat je van elkaar verwacht. Wees hard op de inhoud maar zacht op de persoon.

Collega’s

Samenwerken doe je altijd in een bedrijf. Het is dus belangrijk dat je samen met je collega’s overweg kunt, je staat tenslotte samen sterk. Je kan leren van elkaar en samen dingen opbouwen. Interesse en aandacht geven is nooit verkeerd.

Daad

Veel bedrijven zijn gedreven op resultaat behalen. Laat zien wat je al hebt gedaan en waar je mee bezig bent. Vertel over al je daden die je hebt verricht en wat deze hebben uitgepakt. Zo kan jij misschien wel het verschil maken!

Doen

Bij twijfel, wel doen! Van fouten leer je snel en uiteindelijk wil je toch alleen maar groeien en leren.

Doel

Attent zijn kan bij sommige mensen een gun factor creëren. Als mensen je iets gunnen betekent het dat jij wellicht iets voor elkaar kan krijgen wat een ander niet zou lukken, omdat ze het jou wel gunnen.

Echt

Dit kernwoord kan je op verschillende manieren interpreteren. Echt in de zin van iemand die volledig zichzelf is, ook wel puur genoemd. Maar ook echt in de zin van leef in het nu en omarm het moment waar je nu in zit. Pieker niet over later maar maak elke dag de mooiste dag die er is.

Eigenschappen

Iedereen is uniek. Iedereen heeft verschillende eigen usp’s. Weet welke eigenschappen jou uniek maken en waar jij het verschil kan maken. Doordat je weet welke dit zijn gaan andere dit ook zien.

F-J

Fysiek

Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Blij zijn met jezelf is erg belangrijk voor je zelfverzekerdheid. Dit zien andere mensen terug in je houding. Daarnaast komt er veel dopamine vrij als je sport en zit je automatisch lekkerder in je vel.

Face-to-face

Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Blij zijn met jezelf is erg belangrijk voor je zelfverzekerdheid. Dit zien andere mensen terug in je houding. Daarnaast komt er veel dopamine vrij als je sport en zit je automatisch lekkerder in je vel.

Geleende toegangssleutel

Geleende toegangssleutel: In het kader van delen is het nieuwe vermenigvuldigen is dit ook een kernwoord dat je goed kan gebruiken tijdens netwerken. Als je iemand iets geeft waar hij of zij later iets aan hebben kan je ook verwachten dat je later daar ook iets voor terug krijgt.

Geluk

Geluk is voor iedereen belangrijk. Maar wat is precies geluk? Dit is verschillend voor iedereen. Het gelukkige gevoel komt uit het stofje dopamine. Dit stofje komt vrij tijdens eten, sporten en de liefde bedrijven. Maar dit stofje kan ook vrijkomen van iets waar jij energie uit haalt, en dat is voor iedereen anders. Ga op zoek naar iets waar jij energie van krijgt en dan komt geluk vanzelf!

Gezond

Gezond zijn hebben sommige mensen niet zelf in de hand. Echter kan je wel zo gezond mogelijk leven. Sporten en voeding zijn erg belangrijk voor de manier hoe je je voelt. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je gaat presteren en dat is ook belangrijk voor het bedrijf waar je werkt.

Geven

Er is altijd een belans tussen geven en nemen. Binnen La Red geloven wij in het geven, dit werkt namelijk altijd positief. Als je geeft is een ander blij met jou. Omdat ze blij zijn kunnen zij later wellicht wat voor jou betekenen, maar dit is nooit het uitgangspunt.

Gunnen

Een goede gun factor is altijd fijn. Als mensen iets aan jou gunnen krijg je dingen voor elkaar die een ander misschien niet voor elkaar krijgt. Maar ook andersom, denk goed na over wie jij iets wil gunnen. Wie wil jij in je netwerk?

Hashtag

Iedereen kent de hashtag, een woord onderaan een post. Een woord dat een hele lading bedekt. Een woord wat voor jou veel betekent. Welke hashtags zou jij gebruiken om een netwerk te vormen?

Hechten

Aan wie wil jij jezelf hechten? Samen bereik je tenslotte meer dan alleen. Niet allen in samenwerking tussen mensen maar ook tussen bedrijven. Met welke bedrijven wil jij samenwerken en voegen wat toe aan jouw bedrijf? De associatie tussen zowel mensen als bedrijven geven jouw bedrijf een identiteit.

Innovatie

In een groeiende branche en consumenten die veel meer verwachten is het belangrijk dat je met de trends mee gaat. Innovatie is in deze tijd een echte must. Op verschillende manieren kan er innovatie uitgeoefend worden, technologie, communicatiestijlen, duurzaamheid en nog veel meer!

Interactie

Interactie is niet weg te denken in netwerken. Verbaal en non-verbaal is het erg belangrijk dat je op hetzelfde niveau zit als je gesprekspartner. Maar ook naast werk is het leuk om nog wat interactie te hebben, een berichtje of borrel buiten werk tijd is hierbij ook belangrijk om een band op te bouwen.

Investeren

Investeren kan op verschillende manieren. Investeren in materiaal of in personen. Het een gaat vooral om geld en het andere om aandacht. Kijk voor uzelf waar u nog in kunt investeren en vooral in wie of wat.

(Zeg) Ja!

Om herinneringen te maken en om op de hoogte te blijven is het van belang dat je ergens bij maakt waar het gebeurd. Een keertje mee naar een vrijdagmiddag borrel, of dat extra evenement voor geïnteresseerde, ga daar toch is een keer naartoe en investeer in die tijd. Wellicht ontmoet je nieuwe mensen of leer je meer over een ander vakgebied.

Jagen

Hiermee bedoelen we niet de sport die sommige mensen beoefenen maar het jagen op netwerken. Mensen om je heen verzamelen die jij wellicht kunt helpen of andersom. Maar ook jagen op persoonlijke ontwikkeling, het willen leren en daar ook moeite in steken.

K-O

Krijgen

Vaak als je iets geeft verwacht je ook iets terug. Maar soms als je iets krijgt verwacht je ook dat je iets geeft. Het krijgen van iets kan aanvoelen als een gulle gift maar kan soms ook stress geven. De stress dat er nu ook van je wordt verwacht dat je iets teruggeeft. Voel dit niet als stress want als je zoekt om iets terug te geven is