Het netwerk ABC

Navigeren door Netwerkend werken met het La Red Netwerk ABC
Ontdek alle begrippen van het netwerkend werken. Ze helpen je verder om Netwerkend werken nog beter toe te passen in je dagelijks leven. Veel succes!

A-E

Alert

Wees Alert op bepaalde signalen die je kunt ontvangen van je collega of klant. Alertheid kan ervoor zorgen dat er openingen ontstaan in de samenwerking maar kan er ook voor zorgen dat je misschien juist wat meer afstand moet houden.

Attent

Attent zijn kan bij sommige mensen een gun factor creëren. Als mensen je iets gunnen betekent het dat jij wellicht iets voor elkaar kan krijgen wat een ander niet zou lukken, omdat ze het jou wel gunnen.

Aandacht

Besteed aandacht aan mensen die jij belangrijk vindt. Als je aandacht geeft, geef je ook een stukje van jouw energie aan de ander. Ook bij aandacht geven toon je interesse en een stukje ‘good will’. Als je aandacht aan iets geeft zie je later dat het zijn vruchten afwerpt.

Afgewezen

We kennen het allemaal. Je wordt soms voor iets afgewezen. Al is het voor een sollicitatie, datingapp of een andere kwalificatieronde. Afwijzen hoort er nou eenmaal bij. Maar bij de reactie op de afwijzing kan je het verschil maken. Een goede verliezer is nou eenmaal beter dan een slechte winnaar.

Besmettelijk

Energie is besmettelijk. Als je met iemand in gesprek bent die veel goede energie om zich heeft, treft dit jou ook. Na een positief gesprek kom je ook positiever naar buiten. Zorg ervoor dat jij uitstraalt waar je een ander mee wil aansteken.

Bouwen

Het bouwen aan relaties is erg belangrijk. In je carrière kom je met veel verschillende mensen in contact. Zorg ervoor dat je met zoveel mogelijk mensen een relatie opbouwt. Niet alleen omdat het leuk is om te leren van andere maar een relatie kan later nog van pas komen.

Bloeien

Uiteindelijk werk jij omdat je iets wil leren of ergens aan wil bijdragen. Ontplooi jezelf en bloei op. Als je jezelf ontplooit zit je lekkerder in je vel en dit werkt ook besmettelijk. Bedrijven vinden het belangrijk dat hun medewerkers meegroeien met de huidige technieken, blijven bloeien is hierbij belangrijk.

Communicatie

Iedereen kent het wel, miscommunicatie. Soms verwacht je van iemand om iets te doen en wordt het niet gedaan. Hiervan zijn er nog veel meer voorbeelden waar wellicht frustraties kunnen komen. Des te belangrijker om goed met elkaar te communiceren over wat je van elkaar verwacht. Wees hard op de inhoud maar zacht op de persoon.

Collega’s

Samenwerken doe je altijd in een bedrijf. Het is dus belangrijk dat je samen met je collega’s overweg kunt, je staat tenslotte samen sterk. Je kan leren van elkaar en samen dingen opbouwen. Interesse en aandacht geven is nooit verkeerd.

Daad

Veel bedrijven zijn gedreven op resultaat behalen. Laat zien wat je al hebt gedaan en waar je mee bezig bent. Vertel over al je daden die je hebt verricht en wat deze hebben uitgepakt. Zo kan jij misschien wel het verschil maken!

Doen

Bij twijfel, wel doen! Van fouten leer je snel en uiteindelijk wil je toch alleen maar groeien en leren.

Doel

Attent zijn kan bij sommige mensen een gun factor creëren. Als mensen je iets gunnen betekent het dat jij wellicht iets voor elkaar kan krijgen wat een ander niet zou lukken, omdat ze het jou wel gunnen.

Echt

Dit kernwoord kan je op verschillende manieren interpreteren. Echt in de zin van iemand die volledig zichzelf is, ook wel puur genoemd. Maar ook echt in de zin van leef in het nu en omarm het moment waar je nu in zit. Pieker niet over later maar maak elke dag de mooiste dag die er is.

Eigenschappen

Iedereen is uniek. Iedereen heeft verschillende eigen usp’s. Weet welke eigenschappen jou uniek maken en waar jij het verschil kan maken. Doordat je weet welke dit zijn gaan andere dit ook zien.

F-J

Fysiek

Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Blij zijn met jezelf is erg belangrijk voor je zelfverzekerdheid. Dit zien andere mensen terug in je houding. Daarnaast komt er veel dopamine vrij als je sport en zit je automatisch lekkerder in je vel.

Face-to-face

Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk. Blij zijn met jezelf is erg belangrijk voor je zelfverzekerdheid. Dit zien andere mensen terug in je houding. Daarnaast komt er veel dopamine vrij als je sport en zit je automatisch lekkerder in je vel.

Geleende toegangssleutel

Geleende toegangssleutel: In het kader van delen is het nieuwe vermenigvuldigen is dit ook een kernwoord dat je goed kan gebruiken tijdens netwerken. Als je iemand iets geeft waar hij of zij later iets aan hebben kan je ook verwachten dat je later daar ook iets voor terug krijgt.

Geluk

Geluk is voor iedereen belangrijk. Maar wat is precies geluk? Dit is verschillend voor iedereen. Het gelukkige gevoel komt uit het stofje dopamine. Dit stofje komt vrij tijdens eten, sporten en de liefde bedrijven. Maar dit stofje kan ook vrijkomen van iets waar jij energie uit haalt, en dat is voor iedereen anders. Ga op zoek naar iets waar jij energie van krijgt en dan komt geluk vanzelf!

Gezond

Gezond zijn hebben sommige mensen niet zelf in de hand. Echter kan je wel zo gezond mogelijk leven. Sporten en voeding zijn erg belangrijk voor de manier hoe je je voelt. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je gaat presteren en dat is ook belangrijk voor het bedrijf waar je werkt.

Geven

Er is altijd een belans tussen geven en nemen. Binnen La Red geloven wij in het geven, dit werkt namelijk altijd positief. Als je geeft is een ander blij met jou. Omdat ze blij zijn kunnen zij later wellicht wat voor jou betekenen, maar dit is nooit het uitgangspunt.

Gunnen

Een goede gun factor is altijd fijn. Als mensen iets aan jou gunnen krijg je dingen voor elkaar die een ander misschien niet voor elkaar krijgt. Maar ook andersom, denk goed na over wie jij iets wil gunnen. Wie wil jij in je netwerk?

Hashtag

Iedereen kent de hashtag, een woord onderaan een post. Een woord dat een hele lading bedekt. Een woord wat voor jou veel betekent. Welke hashtags zou jij gebruiken om een netwerk te vormen?

Hechten

Aan wie wil jij jezelf hechten? Samen bereik je tenslotte meer dan alleen. Niet allen in samenwerking tussen mensen maar ook tussen bedrijven. Met welke bedrijven wil jij samenwerken en voegen wat toe aan jouw bedrijf? De associatie tussen zowel mensen als bedrijven geven jouw bedrijf een identiteit.

Innovatie

In een groeiende branche en consumenten die veel meer verwachten is het belangrijk dat je met de trends mee gaat. Innovatie is in deze tijd een echte must. Op verschillende manieren kan er innovatie uitgeoefend worden, technologie, communicatiestijlen, duurzaamheid en nog veel meer!

Interactie

Interactie is niet weg te denken in netwerken. Verbaal en non-verbaal is het erg belangrijk dat je op hetzelfde niveau zit als je gesprekspartner. Maar ook naast werk is het leuk om nog wat interactie te hebben, een berichtje of borrel buiten werk tijd is hierbij ook belangrijk om een band op te bouwen.

Investeren

Investeren kan op verschillende manieren. Investeren in materiaal of in personen. Het een gaat vooral om geld en het andere om aandacht. Kijk voor uzelf waar u nog in kunt investeren en vooral in wie of wat.

(Zeg) Ja!

Om herinneringen te maken en om op de hoogte te blijven is het van belang dat je ergens bij maakt waar het gebeurd. Een keertje mee naar een vrijdagmiddag borrel, of dat extra evenement voor geïnteresseerde, ga daar toch is een keer naartoe en investeer in die tijd. Wellicht ontmoet je nieuwe mensen of leer je meer over een ander vakgebied.

Jagen

Hiermee bedoelen we niet de sport die sommige mensen beoefenen maar het jagen op netwerken. Mensen om je heen verzamelen die jij wellicht kunt helpen of andersom. Maar ook jagen op persoonlijke ontwikkeling, het willen leren en daar ook moeite in steken.

K-O

Krijgen

Vaak als je iets geeft verwacht je ook iets terug. Maar soms als je iets krijgt verwacht je ook dat je iets geeft. Het krijgen van iets kan aanvoelen als een gulle gift maar kan soms ook stress geven. De stress dat er nu ook van je wordt verwacht dat je iets teruggeeft. Voel dit niet als stress want als je zoekt om iets terug te geven is het nooit zo goed dan als het precies zo zou uitkomen.

Kunnen

Kennis is macht. Het kunnen uitvoeren van verschillende taken maakt jou geschikt voor een bepaalde functie. Alleen innovatie blijft, dus er wordt steeds meer verwacht van je dat je meerdere dingen kunt doen. Ga mee met deze trend en leer wat je wil leren.

Karakter

Karakter is het deel dat jou uniek maakt. Het kan van belang zijn dat je goed weet waar jouw goede en slechte eigenschappen liggen en waar jij jezelf in kan onderscheiden. Dan weet je wat je graag wil leren en waar je wellicht een ander bij kan helpen.

LinkedIn

Linken (op Linkedin): Linkedin is de app waar fysiek en online netwerken bijeen komt. Mensen die je wellicht fysiek hebt ontmoet voeg je toe in de app. Je deelt verschillende activiteiten die jij interessant vind en mensen die dat ook vinden geven een like. Maar ook als je je mening over iets wilt uiten en een ander voelt dit ook zorgt dit voor een band.

Likes

Tegenwoordig gaat het steeds meer om de hoeveelheid likes iemand behaald. Het verlangen naar het feit dat andere jou leuk vinden is sterk gegroeid de afgelopen jaren. Maar geef ook likes uit aan dingen die jij leuk vindt, zo creëer je ook weer een band.

Mond-tot-mond reclame

De oudste techniek om informatie te verspreiden. Je merkt het vast zelf ook wel, een vriend of vriendin heeft een product dat goed werkt en die vertelt dit dan geloof je hem of haar gelijk. De kans is groot dat jij het product nu ook gaat uitproberen. Zo gaat het ook met mensen, als je iemand aanbeveelt aan een vriend heeft hij of zij al gelijk een voorsprong.

Mind your mindset

Mindset is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Zorg er dan ook voor dat je goed zorgt voor je mindset. Doe genoeg dingen die je energie geven maar neem ook een pas op de plaats.

Netwerkpitch

De speech die je geeft zodat een ander jou in een hele korte tijd goed leert kennen. Gebruik hierbij niet de standaard informatie zoals leeftijd of woonplaats. Gebruik een leuk weetje over jezelf dat niemand anders gaat benoemen. Zo gaan ze jouw gezicht associëren met een opvallend woord, waardoor je sneller wordt onthouden.

Niet vergeten worden

Hoe zorg je ervoor dat je niet vergeten wordt? Zoals eerder genoemd iets opvallends over jezelf te vertellen. Maar ook door aandacht te geven aan de mensen waarmee je betrokken wil blijven.

Uit het oog, uit het hart

Een gezegde die we allemaal kennen. Gelukkig leven we in een tijd waar het niet altijd gaat om fysieke afspraken maar het kan tegenwoordig ook allemaal online. Dat iemand een berichtje naar je stuurt zorgt er ook weer voor dat je in iemands dag verschijnt.

Onderhouden

Onderhouden van relaties is misschien wel het aller moeilijkste dat er is. Je wil iemand namelijk niet stalken. Voel aan of je iets kan sturen of misschien is het beter als je wacht tot je elkaar weer ziet. Onderhouden kan je op verschillende manieren doen, digitaal of fysiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kaartje sturen, appje sturen, LinkedIn berichtje of een koffietje drinken.

P-T

Potentie

Waar zie jij potentie in? Misschien in dingen leren of zie jij potentie in mensen? Blijf altijd vooruit denken en verbreden maar verlies niet de aandacht op hetgeen dat je al hebt.

Pay it forward

Dit is een quote die erg dichtbij La Red staat. Het geven van iets en uiteindelijk word je later uitbetaald. Niet in de vorm van geld, maar in een vorm die jou misschien wel verder gaat helpen. Je hoeft geen zekerheid te hebben dat het ooit terugkomt want je werkt aan een relatie.

Quotes

Dit hele ABC is ingericht in de vorm van Quotes. Quotes geven je inzichten hoe je bepaalde dingen anders kan aanpakken of anders kan zien.

Reageren

Reageer altijd. Niet alleen op sociale mediakanalen maar ook in een groep. Geef je mening en geef kleur aan het gesprek. Dan zien mensen waar je voor staat en of jullie later wat voor elkaar kunnen betekenen.

Relaties

Relaties zijn het meest belangrijk binnen het netwerken. Sommige bedrijven nemen ook mensen aan omdat ze goede relaties hebben. Relaties zorgen voor good-will en helpen je dingen bereiken wat een ander wellicht niet kan. Bouw aan je relaties door middel van aandacht geven en gemeenschappelijke onderwerpen te vinden.

Spaarpot

Binnen La Red hebben we het vaak over de denkbeeldige spaarpot. Heeft iemand je ooit wat gegeven en zou je wat voor diegene terug kunnen doen. De pay it forward methode hangt hier ook mee samen.

Springplank

Durven risico’s te nemen en durf in het diepe te springen. Alle nieuwe dingen zijn eng en iedereen heeft hier moeite mee. Als je weet dat iedereen dit heeft is het voor nieuwe situaties makkelijker voor jezelf. Weet wel dat de hoge beklimmingen zorgen voor de mooiste uitzichten.

Support

Hier komt ook een stukje aandacht bij kijken. Help elkaar waar nodig en sta achter iemand. Als je iets nieuws moet doen is het altijd fijn dat je mensen om je heen hebt die je steunen. Help elkaar waar nodig want als jij een keer hulp nodig hebt kan je ook verwachten dat zij er voor je zijn.

Sociaal kapitaal

In dit begrip komt de denkbeeldige spaarpot en de pay it forward samen. Samen vormt dit namelijk het Sociaal Kapitaal. Wat kan jij nog schenken en wat kan je nog terugvragen. Altijd goed om op zn tijd even de balans op te maken en misschien geeft dit nieuwe inzichten over relaties.

Tips & Tricks

De tips en tricks leer je allemaal van elkaar. Vraag een keer aan je voorganger hoe zij bepaalde dingen heeft aangepakt. Of vraag aan je collega’s of zij nog tips en tricks hebben. Leer van elkaar.

U-Z

Uiteenlopend

Relaties of hulp aanbieden kan je doen in heel veel mogelijkheden. Denk hierbij ‘outside the box’ en laat je niet beperken door de branche waar je in zit. Hoe uiteenlopender hoe beter want je komt elkaar uiteindelijk toch weer tegen.

Updaten

Innovatie is een stijgende trend in allerlei gebieden. Het is bijna niet meer mogelijk om met alle trends bij te blijven maar toch is het belangrijk dat je blijft updaten. Lees je in bij nieuwe technieken, maar blijf ook updates vragen aan je relaties. Zo blijf je contact houden.

Uitdagen

Daag je zelf uit, durf op die springplank te staan een gok te wagen. Nee heb je en ja kan je altijd krijgen. Waarom zou je het niet proberen? Kijk waar jij je in wilt uitdagen en maak ook dit zo uiteenlopend.

Vragen stellen

Domme vragen bestaan er niet. Van vragen leer je ontzettend veel en geeft jou de informatie die je zou willen weten. Als je iets niet snapt is het belangrijk dat je gaat vragen stellen. Als je bijvoorbeeld alvast te werk gaat op de onjuiste manier is dit verloren tijd die je had kunnen besparen door een vraag te stellen.

Verhalen vertellen

Als je een verhaal vertelt is er misschien iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Wellicht leer je van andermans verhalen en schept dit een band.

Vertrouwen

Vertrouwen is enorm belangrijk. Als je geen vertrouwen in elkaar hebt heb je een ongezonde relatie. Je moet op iemand kunnen bouwen om samen dingen te bereiken. Maar hoe zorg je er nou voor dat mensen je vertrouwen? Afspraken nakomen en de waarheid spreken. Beloof geen dingen die je niet kan waarmaken en maak ze niet mooier dan ze zijn.

Wederkerigheid

Een term die binnen de marketing vaak wordt gebruikt. Hoe bind je nou klanten aan je en zorg je dat ze terugkomen. Dit is niet alleen met het kopen van een product zo maar ook bij relaties. Hoe zorg je ervoor dat je mensen aan je kan binden? Door jezelf interessant te maken voor de ander. Als ze je interessant vinden komen ze naar je toe om een gunst te vragen.

X! Virtuele zoen

Iets wat in de corona pandemie behoorlijk veel aan de orde kwam. Stuur wat liefde door de telefoon en wees lief voor elkaar. Wees lief voor de persoon en hard voor de inhoud.

You! It’s al about you

Uiteindelijk doe je de dingen die je doet voor jezelf en niet voor een ander. Pas goed op jezelf en maak het helder wat jij wil doen in je carrière maar ook op privé gebied. Laat het kaas niet van je brood eten en sta stevig in je schoenen. Zodra de doelen helder zijn voor jezelf weet je ze ook te behalen!

Zoeken

In het begin is het altijd even zoeken wat precies je plekje is in het bedrijf. Kijk welke taken jij kunt invullen en waar jij het team kan versterken. Maar zoek ook naar technieken die jou helpen je valkuilen op te vullen.

Zeggen

Uiteindelijk heeft het relaties bouwen allemaal te maken met contact. Maak het voor elkaar interessant om contact te houden en zoek naar gemeenschappelijke punten. Vertel wat jij wil bereiken en misschien kan een ander je daarbij helpen.