Skip to main content
Nieuws

De netwerkproeverij, 16 september 2008

By 16 september, 2008december 2nd, 2015No Comments

Netwerken wordt nog vaak gezien als een actieve handeling. Mensen ontmoeten elkaar en wisselen al dan niet gesprekken en visitekaartjes uit. Netwerken, of beter nog het leggen en onderhouden van relaties, is echter veel meer.

Veelal fris na de vakantie zijn een man of vrouw of honderd samengekomen in het landelijk gelegen Op Hodenpijl, waar bij binnenkomst staat te lezen dat alle uitgestalde biologische producten met gevitaliseerd water zijn geteeld. Toeval of niet, ook de thee en koffie en sapjes zijn op basis van dergelijk water, deze La Red-avond is ontegenzeggelijk 100% vitaal geweest. Puur natuurlijk mede te danken aan het zeer diverse en positief gestemde publiek, dat enthousiast heeft geproefd van alle workshops die La Red op netwerkgebied biedt, op een avond die eigenlijk meer een happening is geweest.

Een waarschuwing vooraf is wel op zijn plaats, voor als u ook al zo’n hoogsensitief persoon bent: op zo’n avond als deze is het gezelschap zó divers, alleen de leeftijden al: van 17 tot over de 65 jaar, dat de hoeveelheid indrukken niet bepaald zuinig is. Maar wat is het toch genieten als je in het half uur voordat Miriam op tafel gaat staan zomaar verzeild raakt in een gesprek over jezelf zijn op je werk en privé, over ‘help, de dealer levert mijn nieuwe auto (aftrekpost!) pas in 2009, wat nu?’, en over de zakelijke toepassing van meditatie- en aikidoprincipes.

Inleiding op La Red en netwerken
Van de gezellige serre naar de kalmerende kerkruimte, waar Miriam tevreden vaststelt dat het publiek van vanavond weer ‘een ongekend potentieel aan mogelijkheden’ biedt; dit ook doordat het zo divers mogelijk is, wat altijd een voorwaarde is voor het ontstaan van nieuwe ideeën. Eveneens reden tot tevredenheid is het feit dat er ook voormalige stagiair(e)s komen helpen bij de miniworkshops van vanavond; we maken hernieuwd kennis met ze en horen hoe het ze inmiddels vergaat. Ook zeer goed gaat het met La Red zelf, dat momenteel bijvoorbeeld de interessante mogelijkheden tot samenwerken met Synergize (www.synergize.nl) onderzoekt.

Als een charmante priesteres met présence informeert Miriam de menigte over La Red en over de principes achter het fenomeen netwerken. Een constante in haar visie op netwerken is de combinatie van het menselijke met het meetkundige: persoonlijk oprecht zijn, maar ook analyseren, bewust in kaart brengen, meetbaar maken. Ter toelichting tussendoor testjes uitvoerend op de hele zaal – wie kent er een mosselvisser of dan wel iemand die zo iemand kent? hoeveel ‘degrees of separation’ denk je dat er in Nederland zijn? hoeveel mensen denk je te kennen? – gaan we vlot door wat theorie op netwerkgebied: wat is een goed netwerk, algemene principes, sociaal kapitaal en de werking daarvan en hoe kun je het nou meten en hoe doet La Red dat nou? Hier alvast de sheets als bijlage, erover (na)praten: (015) 2127544.

En dan: de netwerkproeverij!
Met een ronde 1 en een ronde 2 zijn er in totaal vier miniworkshops, waarover het publiek zich mag verdelen, al naar gelang de persoonlijke interesse. Een groep gaat met Harald aan de slag met het spel Connect Memory, een oefening in nieuwsgierigheid. Met Martin maak je een Netwerk-APK, om te zien hoe je netwerk er kwalitatief voor staat. Eefje begeleid je bij het überhaupt in kaart brengen van je netwerk, inclusief analyse (Ego netwerkanalyse). Roos laat ervaren hoe je een bijeenkomst moet ‘lezen’, en hoe je je bij bijeenkomsten zoal kunt opstellen (Lees de bijeenkomst). Op de Connectivity Wall in de serre kun je tot slot vanuit je persoonlijke passe-partout lijntjes trekken naar mensen en clubs die je kent, zodat je snel veel leert over de betekenis van je relaties én snel ziet wat het kortste pad is naar die ene persoon of club.

Hoewel je inderdaad ook gewoon een drankje mag blijven drinken en praten – niets moet – is het opvallend dat werkelijk iedereen enthousiast en geïnteresseerd meedoet. Hoe onbekend mensen ook voor elkaar kunnen zijn op zo’n avond, de sfeer is duidelijk veilig en men geeft zich her en der best bloot, waarbij er gelúkkig nergens wordt gehuild en gehugd. Er wordt geluisterd, contact gemaakt, op papier gezet, een andere opstelling uitgeprobeerd, met elkaar meegedacht en meegedaan, alles met een prettige intensiteit en openheid. Best druk maar daarbij toch ontspannen ontstaat hier duidelijk een groepsgevoel.

Ook persoonlijke ontwikkeling
In de gesprekken naderhand blijkt er via La Red ook sprake te zijn van persoonlijke ontwikkeling. Een aanwezige vertelt over het persoonlijke effect van Miriams netwerktips. Hij doet nu dingen in zijn werk die hij zes maanden geleden niet had gedaan, mensen benadert hij inmiddels op een andere manier, niet meer zo perfectionistisch en scoringsgericht als eerst. Nu blijken mensen om hem heen meer empowered te raken en stappen meer mensen makkelijker op hém af, als vanzelf. Hij zegt zich echt welkom te voelen hier bij La Red, laat de naam La Red vaker vallen en ‘zij hebben het denk ik ook makkelijker over mijn bedrijf. Zo werkt dat! Ik zit echt in een goede flow now.’

Mooi slot van een boeiende avond, waar terecht applaus klinkt!

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons