Skip to main content
Nieuws

De netwerkproeverij, 18 maart 2009

By 2 maart, 2009december 2nd, 2015No Comments

Ook op deze La Red-avond heeft Miriam duidelijk weer gezorgd voor vele nieuwe mensen, en terecht, want diversiteit, daar gaat het om, wil je een netwerk krachtig laten zijn. Wat een netwerk verder nog sterk(er) maakt, horen we vanavond in een presentatie van Miriam elle-même, waarna we heel persoonlijk kunnen smullen van een heuse Netwerkproeverij, met vier mini-workshops: Connect Memory, Netwerk APK, eigennetwerkanalyse en ‘ lees de bijeenkomst’. Het was weer een leerzaam, inspirerend en activerend avondje La Red!

Back from the USA
Nog maar een paar dagen geleden laafde Miriam zich aan het grote netwerkcongres in X. Daar komen zo’n 350 wetenschappers op netwerkgebied samen, dé plek om haar ook haar persoonlijke helden te ontmoeten. Dit zeker ook dankzij zus Francis, die toch van nature met andere mensen komt te praten dan die waarmee Miriam direct klikt. ‘ Hoe doet ze dat toch? Kijk nou, staat ze nota bene te praten met persoonlijke held X. Maar mooi dat ik even later dan ook sta te discussiëren met die persoon!’
Diversiteit, altijd
In deze zaal zelf zit het eveneens vol met wat Miriam ‘leuke mensen’ noemt, inclusief een creatieve banketbakker, die voor iedereen een smakelijk en beslist origineel visitekaartje heeft, van marsepein. Verder zijn er nu bijvoorbeeld studenten van de TU Eindhoven bij, die werken aan diverse onderzoeken op netwerkgebied. Ook enkele relatief ‘oudere’ experts worden benoemd, dit alles uiteraard stiekem ter illustratie van het element ‘diversiteit in leeftijd’, zeer kenmerkend voor een vitaal netwerk.

 

Over goede netwerken
In haar vlotte presentatie bespreekt Miriam wat een goed netwerk is, welke principes eraan ten grondslag liggen en hoe je het voor je kunt laten werken. Tip: zorg voor wederkerigheid; dus als je een programma over netwerken ziet, geef dat door, geef dus cadeautjes.
Enfin, verder horen we over de diverse typen kapitaal (van cultureel en financieel tot politiek en sociaal), het fenomeen sleutels in het netwerk en hoe die te gebruiken, het zogeheten uithangbordeffect, hoe je de waarde van een sociaal netwerk kunt schetsen, de merites van een netwerkatlas enz. Voor sommige aanwezigen al eerder geproefde koek, maar nogmaals, bij elke La Red-avond zijn er bewust veel nieuwe, zelfs geheel niet in de materie ingevoerde gasten. Bovendien heeft een opfrisser altijd zin.

En dan de praktijk!
Aan de slag, met vier verschillende miniworkshops. Vlot worden de koppen geteld, improviserend wordt het programma iets daaraan aangepast, hup gewoon aan de slag, we lossen het eventueel gaandeweg wel op, altijd creatief en open blijven. Zo’n instelling komt ook goed van pas bij Network Connect, waarbij je met behulp van uitgereikte kaarten elkaar onverwachte vragen gaat stellen, zonder dadelijk met een blauw oog naar huis te moeten gaan. Inderdaad bereikt doel van dit spel: (voor elkaar) nieuwe mensen snel nader tot elkander brengen.

Een bijeenkomst lezen
Rondlopend van workshop naar workshop valt op hoe open en hartelijk dingen aan de orde komen en onderling bespreekbaar zijn, altijd heel fijn en vaak vermakelijk. Ervaar bijvoorbeeld bij ‘lees een bijeenkomst’ het belang van lichaamstaal aan den lijve: hoe sta je open of gesloten als groepje, welke signalen zijn mogelijk rond het fenomeen ‘hand geven’ , hoe treed je een veel groter iemand tegemoet, en zit bij een dame ook niet even stiekem naar het naamkaartje op de borststreek te st….. (Ja sorry, hoor, plak dat kaartje dan maar in je haar?)

Eigen netwerk analyseren
Aan tafel bij ‘je eigen netwerk analyseren’ breng je in kaart wie je kennis-ankers zijn, wie je implementatie-ankers, je informele ankers, je netwerk-ankers en je overige ankers. Daarna worden die contacten geanalyseerd en krijg je allerlei tips mee om je netwerk ‘ interessanter’ te maken, gegeven het doel dat je ermee wilt bereiken.Leerzaam is hier ook de bespreking van elkaars bevindingen, compleet met mijns inziens imaginaire problemen als ‘help, ik heb blijkbaar alleen maar vrouwen om me heen!’
Mini-netwerk-APK
Een paar tafels verderop is intussen een groepje geanimeerd bezig met vragen over het functioneren van je netwerk. Inhoud, integratie privé en zakelijk, relatiemanagement, wel 52 zeer goede vragen kunnen aan bod komen, maar in deze 20 minuten worden het er meestal maar twee, want hier gaat het natuurlijk ook om de uitwisseling van praktijksituaties en de onderlinge advisering daarbij. Heerlijke vragen allemaal, a la ‘wie heb je voor het laatst geholpen en hoe ging dat? En helpt die persoon jou ook? Wat zou jij doen? En heb je dit wel eens geprobeerd?’

 

Indrukken verwerken!
Als een aimable, admirabele en vooral tevreden capitana of network industry loopt Miriam intussen rond, de interactie tussen de aanwezigen verloopt als vanzelf zo goed, haar traditionele verbale afsluiting hoeft niet eens, loslaten mag en kan, nu is het zaak om thuis rustig alle opgedane indrukken te verwerken. Dat zijn er verschrikkelijk veel op een netwerkcongres in de States, maar ook zo’n avondje La Red laat je nooit onberoerd.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons