Skip to main content
Nieuws

La Red ontwikkelt samen met Let’s Learn microlearnings voor de La Red Academy

By 14 maart, 2018No Comments

Helma van Den Berg van Let’s Learn wil iedereen met microlearning sneller en efficiënter laten leren. Zij gaat samen met Miriam Notten microlearnings ontwikkelen voor de La Red Academy.

In het interview dat Helma op 12 februari hield met Miriam lees je meer over de kracht van microlearning, de kracht van het benutten van je sociaalkapitaal en de samenwerking tussen Helma en Miriam.

Miriam Notten: “Microlearnings zorgen dat La Red meer impact heeft”

Let’s Learn! laat consultant Miriam Notten aan het woord. Zij is oprichter en managing consultant bij La Red en social capital expert. Samen met Let’s Learn! gaat zij microlearnings ontwikkelen voor de La Red Academy.

Miriam, je hebt besloten om te starten met microlearnings. Wat zijn hiervan de redenen?

“We hebben bij La Red al zoveel mensen getraind op de traditionele manier. We merken dat dat niet meer past bij de huidige tijd. Mensen willen niet lang in een kamer zitten en kennis overgedragen krijgen. Ze houden het ook niet vol om een hele dag training te moeten volgen. Ik zie in de praktijk bijvoorbeeld op de Universiteit In Stuttgart waar ik les geef, dat studenten snel zijn afgeleid. Ze hebben last van FOMO, de Fear of Missing Out. Ze willen reageren op appjes van familie of vrienden. Dan zie ik in Duitsland ook nog dat als de baas roept ‘Spring’, ze dat ook willen doen. Dat is in Nederland anders. Maar hier vinden jongeren school of training een vervelende onderbreking van hun echte leven.

Daarnaast merken wij ook dat trainingen te weinig impact hebben. We zoeken steeds met elkaar naar de manieren om iemands leven te verbeteren, zodat je een leuker leven hebt. Aangezien werk (en dus ook het inzetten van je sociaal kapitaal) een groot deel van je leven inneemt, is het ook de bedoeling dat dit deel van je leven leuk is.”

Hoe maken microlearnings je leven leuker?

Notten: “Microlearnings gaan beter in de dag van iemand passen. Het brengt direct op, in plaats van dat je weken moet leren en dan een assessment moet doen. Doordat het zo praktisch is, kun je ook direct de kennis toepassen.”

Waarom het onderwerp Sociaal Kapitaal?

Notten: “Iedereen heeft zijn eigen sociaal kapitaal: of het nu gaat om de mensen die hij kent of weet te vinden, om de kennis die die mensen hebben. Het is er allemaal in overvloed als je dat weet in te zetten. Je zou het kunnen vertalen met de hulp die je mag verwachten van de mensen die je kent. Als je samenwerkt in een bedrijf of netwerk kun je dit sociaal kapitaal connecten. Je verbindt en mobiliseert dan sociaal kapitaal om het voor jou en anderen te laten werken. Het aan elkaar knopen van mensen, ideeën, kennis en informatie, dat geeft betekenis aan de samenwerking. En het levert je ook extra op. Dat is wat we noemen de 1+1=3, van sociaal kapitaal.”

Notten vervolgt: “Ik heb een duidelijke missie op aarde. Ik wil zorgen dat iedereen gaat ervaren dat sociaal kapitaal een belangrijke asset is wat je beter maakt. Dit wil ik graag goed tussen de oren krijgen bij mijn doelgroep. Dat doen we al jaren bij La Red, maar nu gaan we dat ook doen met een andere leervorm: microlearnings. We weten allemaal uit het onderzoek van Ebbinghaus dat na een paar dagen training er al heel veel vergeten is. Door met microlearning de belangrijke dingen aan te blijven bieden volgens een algoritme, kunnen we maken dat de kennis beter beklijft.”

Ga je nog meer doen met microlearning?

“We starten nu met 10 microlearnings, maar ik heb veel extra plannen. Het gaat steeds om het vinden van de juiste balans en vorm in wat we aan kennis willen overbrengen. De vorm microlearnings wordt een vast onderdeel van het aanbod van de La Red Academy. Het is natuurlijk ideaal dat je met microlearning meer mensen tegelijk kunt bereiken. We willen als La Red een innovatieve club zijn en dat ook steeds blijven uitstralen.”

Wat is volgens jou het grootste voordeel van microlearning?

“Het is een eigentijdse manier van kennisoverdracht die zorgt voor bestendiging van wat je wilt overbrengen.  Het maakt dat we als La Red onze missie makkelijker kunnen realiseren: Zorgen dat mensen en organisaties optimaal gebruik maken van sociaal kapitaal, dit leren waarderen en het op hun persoonlijke – en organisatie balans zetten!”

Wat verwacht je van de samenwerking met Let’s Learn! ?

“Ik weet zeker dat we met Let’s Learn! twee expert organisaties aan elkaar knopen. Onze expertise over sociaal kapitaal komt dadelijk bij iedereen de huiskamer in door de expertise van Let’s Learn! over leren te gebruiken. Deze samenwerking is trouwens ook het resultaat van een verbinding die ver in het verleden is ontstaan. De ondernemer Helma van den Berg en ik kennen elkaar van toen we allebei nog lid waren van Jong Management. Doordat we al jaren met elkaar ‘goed kersen eten’ konden we nu heel snel schakelen, onderhandelen en elkaar veel extra’s gunnen in deze samenwerking. Doordat ik goed weet hoe Helma in elkaar zit en werkt, weet ik zeker dat we een fantastische eerste serie microlearnings krijgen. En … niet onbelangrijk, ik weet zeker dat we veel plezier zullen hebben. Nou dat is volgens mij een prachtig voorbeeld hoe sociaal kapitaal voor je kan werken.”

Over La Red

La Red weet als geen ander hoe je als organisatie en mens sociaal kapitaal opbouwt dat er toe doet. Daarom analyseren we netwerken, adviseren we over de netwerkorganisatie en zorgen we dat iedereen snapt hoe belangrijk je netwerk is. Sociaal kapitaal opbouwen is een kwestie van geduld, investeren, maar ook van durven op te halen wat je hebt gespaard. Empowering social capital, daarvoor moet je ons hebben.

Over Let’s Learn!

Let’s Learn! is een jong, ambitieus bedrijf en streeft ernaar dat iedereen iedere dag 3 minuten (micro)leert.  Onze ambitie is om samen met onze klanten de beste microlearnings te maken zodat iedereen gaat leren. We geven Masterclasses waarin we professionals leren hoe ze zelf microlearnings maken óf we verzorgen het productieproces.

Meer informatie over microlearnings op: https://lets-learn.nl/

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons