Skip to main content

Netwerken komt niet voor iedereen vanzelf. Er is vaak een drempel om een praatje aan te knopen met een onbekende. En als je dan toch per ongeluk woorden wisselt met iemand die je niet kent, dan blijft het vaak oppervlakkig.

Daarom vertellen we er bij La Red zo graag over, juist om jou een zetje te geven het tóch te doen. Regelmatig krijgen we de vraag hoe je dat nou doet; een gesprek met een onbekende aanknopen, bijvoorbeeld in de lift, tijdens een borrel of voorafgaand aan een vergadering?

4 tips van La Red:

  1. Een complimentje is altijd goed! Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over wat je ziet: een gitaar die iemand bij zich heeft, leuke schoenen of een prachtig kapsel.
  2. Ben je op een (netwerk) borrel? Dan ben je er vast niet als enige. Het is prettig om te zorgen voor een ‘buddy’, iemand met wie je samen kunt gaan. Het liefst natuurlijk een persoon die het heerlijk vindt om zomaar in het wild met allerlei mensen te praten. Dan laat je die de opening doen en volgt de rest vanzelf!
  3. Bedenk van tevoren een paar vragen over een onderwerp waar je echt van andere mensen wilt horen, hoe ze erover denken en waar je zelf veel van weet. Ben je bijvoorbeeld in veel landen naar een dierentuin geweest? Vraag dan naar de favoriete dierentuin van de persoon tegenover jou en kijk met wat voor dieren en dierentuin ze op de proppen komen.
  4. Wil je graag contact maken tijdens een vergadering, stel dan een vraag die het thema van de vergadering raakt. Gaat het over jongeren en drugs bijvoorbeeld, denk dan aan iets van: “Ik las van de week een artikel over hoe jongeren in Duitsland steeds meer … gebruiken, wat vind jij daar nou van?” Of kom met een meer neutrale vraag, zoals welk boek of YouTube kanaal je die persoon zou kunnen aanraden.

En als bonustip: Oefening baart kunst! Managing Consultant Miriam Notten kan zich haar eerste ‘netwerkontmoeting’ nog goed herinneren. Ze vroeg, met vlekken in haar nek en zweethanden in opperste paniek aan de persoon tegenover zich: “Waarom heeft u een stropdas met dolfijnen?” Gelukkig zat er een verhaal achter: deze man was sonardeskundige bij de koninklijke marine en was in zijn vrije tijd actief bij het Dolfinarium. Dit helpt om er wat vrijer in te staan en geeft aan dat iedereen een verhaal heeft.

Veel succes en plezier!

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons