Support Pay IT FORWARD

Met La Red zijn we aangesloten bij de mondiale beweging Pay-It-Forward. Iedereen wordt uitgenodigd om goede daden te doen voor andere mensen. En natuurlijk laten we het als La Red niet bij die ene jaarlijkse dag, maar nodigen we onze Vrienden uit om er een rode draad van te maken in hun (werkzame) leven.

De kern van deze beweging is om iets voor iemand anders te doen zonder er iets voor terug te verwachten en ook zonder dat iemand er misschien om vraagt. Wat wel het idee is om de mensen waar je wat voor doet ook bewust te maken van deze netwerkende methode en ze te vragen om op hun beurt ook weer iets voor iemand anders te doen.

Bij La Red doen we niets anders, elke dag weer en helpen anderen zodat we bouwen aan een gelukkig en gezond netwerk van vrijgevige mensen.

Basis van Sociaal Kapitaal

Paying-it-forward is de basis van ons Sociaal Kapitaal Fonds ‘Vrienden van La Red’. Op een fundamenteel niveau weten we dat sociaal kapitaal voor ons werkt op een systemische manier door de asynchrone wederkerigheid die ons mensen bindt.

Weet je nog wel?

Sociaal kapitaal is de hulp van anderen die we mogen verwachten van de mensen die we kennen, omdat we ze kennen.

We hebben als mensen op vele manieren te maken met geven en krijgen, zowel vanuit biologisch oogpunt als vanuit emotioneel oogpunt. Het uitwisselen van ‘cadeautjes’ en andere netwerk opbrengsten is nog niet zo makkelijk. Onbewust hanteren we allemaal onze eigen normen en waarden en reageren we op basis van een vast sociaal patroon Vertrouwen en de wil om te vergeven zijn beiden even belangrijk in de uitwisseling van cadeaus.

We zijn tenslotte ook maar mensen en laten ons ook leiden door aardig vinden en gevonden worden, rechtvaardigheid, sympathieke daden en vrijgevigheid. Dus in plaats van eerlijk ruilen nodigen we je nu uit (elke dag weer) om anderen iets te geven zonder er wat voor terug te verwachten.

Een luisterend oor, emotionele steun, een tip, een uitnodiging voor een mooi evenement, een kop koffie, ….

Spaar voor later

Door zonder voorbehoud vrijgevig te zijn weten we zeker dat je ook spaart voor later. Je kunt er niet op rekenen, maar het systeem van asynchrone wederkerigheid staat aan jouw zijde.

Dusss, wil je #payitforward ook integreren in jouw dag? Begin dan elke dag om aandacht te geven aan en attent te zijn voor twee andere mensen.

Voorbeelden

 • Nodig iemand uit om met je mee te gaan naar een bijeenkomst
 • Stuur een artikel door dat voor iemand anders interessant is
 • Geef de mensen die je treft een compliment
 • Doe de boodschappen voor buren die even een helpend hand nodig hebben
 • ‘tag’ iemand die je respecteert in jouw social media posts
 • Introduceer de mensen die je kent bij elkaar als je denkt dat dat waarde toevoegt
 • Geef gastlessen op een (middelbare) school of universiteit
 • Wees vriendelijk of zelfs een maatje voor eenzame mensen
 • Bied jouw luisterend oor aan een volslagen vreemde
 • Deel je kennis met iedereen die er oor en oog voor heeft
 • En nog veel meer…

Engelse versie

Laat ons vooral ook weten wat jouw goede voorbeelden zijn van zonder voorbehoud geven via team@lared.nl