Skip to main content
Nieuws

De NetwerkColumn: ‘Het nieuwe netwerken’

By 2 december, 2008december 2nd, 2015No Comments

Wat is dat toch met het woord netwerken? Iedereen heeft er een ander beeld bij en dat beeld is niet altijd positief. Vandaar dat wij al een tijdje op zoek zijn naar een ander woord en voorlopig hebben gekozen voor de toevoeging ‘nieuw’.

Van Dale beschrijft een netwerk als ‘alle mensen die hij kent en die hem ook kennen’ en het werkwoord netwerken wordt beschreven als ‘zijn best doen om zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen’.

Bij die laatste definitie gaat het fout. De handeling netwerken wordt hier gekoppeld aan een kwantitatief doel. Maar je kunt nu eenmaal niet met iedereen die je kent elk jaar een kopje koffie drinken. Ook komen in grote netwerken vaak mensen voor met dezelfde kenmerken en eigenschappen, zodat je ‘dubbelen’ krijgt. Dat verlaagt de effectiviteit, dus laat dat kwantitatieve doel maar zitten.

Dan de toevoeging ‘invloedrijk’. Waarom zou je je best doen om alleen maar invloedrijke mensen te leren kennen? Het is minstens zo belangrijk, leuk en nuttig om bijzondere mensen, slimme mensen, hele andere mensen, oude mensen, jonge mensen, gekke mensen, dakloze mensen, werkloze mensen, lastige mensen, homoseksuele mensen, verlegen mensen, rijke mensen en mensen met een missie te leren kennen. Ga dus voor diversiteit. Dat zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot verschillende hulpbronnen, waaronder invloed (maar je kunt ook eens iemand vragen de boodschappen voor je te doen).

Wat ons betreft zegt de ‘dikke’ La Red van het nieuwe netwerken dan ook:

Je netwerk = de infrastructuur waarin álle mensen die je kent (en hun hulpbronnen) een plaats hebben.

en

Netwerken = op basis van een vooraf gedefinieerd doel duurzame relaties opbouwen en onderhouden met oprechte aandacht voor de mens.

Ps en natuurlijk mag de definitie wat ons betreft ook in de ‘dikke’ van Dale 2e druk 2008.

Miriam

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons