Skip to main content
Nieuws

Spontaan contact op basis van een plan: het conversatiemenu

By 10 december, 2008december 2nd, 2015No Comments

Al netwerkend gesprekken voeren met mensen doen we veelal op grond van vastliggende patronen en ervaringskennis. Als we met anderen praten hebben we het al snel over de geijkte onderwerpen: ons beroep, waar we werken en wonen en waar we momenteel mee bezig zijn. Maar net zozeer als je je dagelijkse maaltijd interessanter, gezonder en smakelijker kunt maken met een recept kun je ook gesprekken met anderen verbeteren door wat planning.

Theodore Zeldin is een aan Oxford University verbonden filosoof en socioloog die op het gebied van intermenselijke vraagstukken een adviserende rol speelt in de huidige Franse regering. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag hoe de conversatie tussen mensen meer betekenisvol gemaakt kan worden. Daarvoor wordt onder andere gebruik gemaakt van een ‘conversatiemenu’ – een op de klassieke Griekse filosoof Epicurus teruggaand idee dat je ook met volslagen vreemden zinnige gesprekken kunt hebben door een ‘menu’ van onderwerpen te hanteren.

Een door Zeldins Oxford Muse Foundation ontwikkeld conversatiemenu bestaat uit 25 items waarover gesprekspartners het tijdens een etentje gaan hebben. Op het menu staan onderwerpen waardoor ze ontdekken wie de persoon is die ze ontmoeten zoals ambities, nieuwsgierigheid, angsten, vriendschap, betrekkingen tussen mannen en vrouwen en menselijke beschaving. Deze en andere methoden van Zeldin worden aangeboden via zijn website www.oxfordmuse.com.

Ook bij La Red werken we met dit idee – door het gesprek een handje te helpen leren we mensen sneller kennen. Mensen die wel eens een rondje Connect Memory hebben gespeeld weten waar we het over hebben!

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons