Skip to main content
Nieuws

Werken met Synchroniciteit, 17 februari 2009

By 5 februari, 2009december 2nd, 2015No Comments

Soms ben je enorm aan het worstelen met iets, totdat je onverwachts het antwoord ziet. Zo betekenisvol, dat het tot een kwantumsprong leidt. Dit wordt synchroniciteit genoemd. Je snapt niet waarom je iets dat zo vanzelfsprekend is, zo lang over het hoofd hebt kunnen zien. Tijdens deze miniworkshop maak je kennis met de wereld van synchroniciteit en tarot. Speels en lichtvoetig, relativerend en ruimtegevend. We zijn in de kundige handen van Loes ten Anscher, consultant van Tarot in Business.

Zoveel mensen, zoveel mogelijke workshopjes en consulten, waar begin je, hoe begin je? Tsja, de van tevoren verwachte diversiteit kán bij binnenkomst leiden tot een afwachtende houding. Maar gelukkig helpt dan altijd wel het pure toeval, dat je spontaan ‘doet’ botsen op een van de workshopfacilitators. Het is dan dat Miriams presentatie zo gaat beginnen, anders sta ik nog wel een tijdje te praten over ‘decision making’, de drempels die je zelf zoal kunt opwerpen tegen je eigen ontwikkeling, de achterliggende gedachten, en de manieren waarop je jezelf kunt vlottrekken. Oké, direct in beweging: naar de kerk, waar Miriam de gemeente gaat toespreken.

Ontwikkelingen bij La Red
Wederom
genieten van de warme en vertrouwde omgeving, in deze voormalige kerk, maar dan vertelt Miriam opeens dat ‘we gaan verhuizen’!  Lichte schrik, maar gelukkig betreft het 1) het nieuwe pand in Delft, een voormalig koetshuis in het centrum, en 2) gaat La Red dit soort avonden ook elders in het land doen,  om een heuse oostwestverbinding door Nederland te creëren; in mei is al een avond in Hengelo gepland! Daarna bedankt een verwonderde Miriam de La Red-leden voor het massaal doorverwijzen van kandidaten voor de functie van bureaumanager: ’44 mensen die allemaal goed passen en het grappige is dat anderen  me melden dat ze ook precies zo iemand zoeken, dus of ik een paar kandidaten kan doorsturen? Mooi dat het zo werkt!’ Verder heeft Miriam op de regionale radio over virtueel  netwerken verteld en ziet ze ‘jongeren en netwerken’ ook in het leven van La Red een steeds groter fenomeen worden; vermakelijk triomfantelijk merkt ze op dat vooral meisjes er goed in blijken te zijn. Over naar de spreekster van de avond: Loes ten Anscher.

Over links en rechts en de combinatie daarvan
Voordat spreekster Loes het woord neemt, valt al op dat op iedere stoel een envelop met inhoud ligt: attributen die ons tijdens Loes’ voordracht aan het werk zetten en die van toepassing zijn op haar voordracht.   Aan de hand van enkele zoekplaatjes laat ze zien dat er in een plaatje meer kan zitten dan op het eerste gezicht lijkt: in een bosje bloemen zit het complete gezin Napoleon, de contouren van een vaas  zijn en relief de gezichten van Elisabeth and Philip. Eerst met één hand zelf iets tekenen, makkelijk; dan het spiegelbeeld daarvan, moeilijk áls je het alleen met je linkerhersenhelft doet; dus geeft ze een truc waardoor je het ook natekent met gebruikmaking van je rechterhelft en voorwaar: het lukt, zolang je er maar niet bij nadenkt.

Innemend, onderhoudend en helder schetst ze de sterke kanten van onze linkerhersenhelft en die van onze rechterhersenhelft, waarna we een quiz doen om te zien of we het een beetje doorhebben:  is autorijden links of rechts (wanneer wel en wanneer niet?), en pannenkoeken bakken dan en wat is een organogram, een netwerkorganisatie, verliefdheid? Uiteindelijk leren we het verschil tussen causaliteit (vallend kopje) en synchroniciteit (geen oorzaak en gevolg, maar twee gebeurtenissen – hier vlinder en verliefdheid – die in één persoon tegelijk zeer ingrijpend zijn).

Vrolijke vragenronde 
Door de oefeningen en de quiz is dit alles behalve een saaie afstandelijke verhandeling; iedereen doet vrolijk en gezellig mee en barst los in vragen: wijst linkshandigheid op een sterk ontwikkelde rechterhersenhelft, word je ‘links of rechts’ geboren, is er een verschil tussen man en vrouw? Veel discussie was er naar aanleiding van de vraag wat je op scholen vooral zou ‘moeten’ ontwikkelen. ‘Je hebt toch vooral rekenen en taal nodig?’ Dat ziet Loes anders en dat laat ze met vele voorbeelden weten ook, vriendelijk, maar duidelijk. De discussie verloopt wel nogal analyserend (linkerhersenhelft), dus de laatste opmerking uit de zaal was grappig raak: ‘Dit is best een linkse discussie, toch?’

Wat ons nog te wachten staat
Tot slot van haar presentatie stelt Loes drie personen voor, die na de pauze elk een miniworkshop of consult geven:
– zij zelf, die tarotkaarten gaat leggen, gericht op de onderneming van degene waarmee ze praat (zie
www.tarotinbedrijf.nl);
– Marleen Schollaart, die een netwerkhoroscoopscan gaat geven: wat voor netwerker ben jij, astrologisch gezien? (zie www.lestournesols.nl);
– King Wullur, die helpt bij decision making: hoe verander je van iemand die maar heen en weer op een hobbelpaard gaat in iemand die figuurlijk de vrije wereld in trekt? (zie http://www.scratch.nl);

Kwestie van openstaan en durven
Tijdens de gezellige naborrel zijn er dus drie tafels waar meer gebeurt dan ‘alleen maar’ leuke mensen ontmoeten en ‘van elkaar genieten’, zoals Miriam het altijd graag ziet. Intekenlijsten stromen vol tot ver over 23.00 uur en wachtend in de rij ontstaan ook vanzelf spontane verbindingen. Iedereen is duidelijk benieuwd, niet alleen naar het advies en resultaat voor zichzelf, maar ook naar dat voor de ander. ‘Wat heb jij nodig in een netwerkrelatie? In welke sfeer ligt het leggen van contacten en netwerken je het best? Wat is voor jou positief in je werk en wat negatief? Wat zit je dwars en waarom precies? Aha, weet je wat jij misschien eens zou kunnen proberen?’ Alles wordt hier open besproken, dus een compliment voor de veilige omgeving bij La Red, waarin mensen elkaar aanhoren, adviseren, coachen, aanvullen, verrijken.  En ach, laat bijvoorbeeld zo’n horoscoop pure astro-entertainment zijn, het zet je wel aan het denken, als je je rechterhersenhelft maar durft aan te spreken! 

 

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons