Skip to main content
Nieuws

Persbericht “Notten pleit voor ministerie van Sociaal Kapitaal”

By 22 april, 2010december 2nd, 2015No Comments

Met de verkiezingen in het vooruitzicht pleit Miriam Notten in het blad Develop voor een ministerie van Sociaal Kapitaal. Volgens haar laat Nederland een rijkdom aan mogelijkheden onbenut die problemen in de maatschappij kan oplossen en de ontwikkeling van ons land sterk kan bevorderen. Notten is directeur en oprichter van La Red, de grootste netwerkadviesorganisatie van Nederland.

“Onze maatschappij zou als geheel gestuurd kunnen worden op het rendement van het aanwezige sociale kapitaal. Een ministerie van Sociaal Kapitaal zou met het Rijnlands model in het achterhoofd de goede rentmeester kunnen worden van de relaties tussen organisaties en individuen binnen onze maatschappij”, aldus Notten in Develop. Volgens Notten mist onze maatschappij kansen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de aanwezige kennis die bij de miljoenen inwoners aanwezig is. Gelegenheidsstructuren waarbij onverwachte relaties elkaar ontmoeten zouden de missing link kunnen zijn om Nederland weer op de rit te krijgen.

Ministerie

“De politiek maakt nu gebruik van het principe denktank of adviesorgaan, maar het zijn altijd mensen uit dezelfde netwerkkringen die hierbij aangehaakt zijn. Miljoenen mensen zijn hier niet bij aangehaakt. Bij een ministerie van Sociaal Kapitaal zouden steeds verschillende mensen wisselend moeten werken. Zet een havenwerker uit Rotterdam, een orchideekweker uit Varik en een werkloze uit Tilburg bij elkaar en je krijgt een totaal vernieuwde toegang tot andere netwerken. Met een ministerie van Sociaal Kapitaal kan eindelijk alle aanwezige kennis in Nederland worden benut”, aldus Notten. Sociaal kapitaal staat niet voor de waarde van mensen in een bestaand netwerk. Sociaal kapitaal is datgene wat beschikbaar komt via anderen door de relatie die je met hen onderhoudt.

Resultaat

Notten noemt als voorbeeld de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van alle inwoners om mensen aan het werk te krijgen. Voor niet-werkenden biedt een ministerie van Sociaal Kapitaal meer mogelijkheden om wel werk te vinden. Zo zouden mensen die werken bij het UWV Werkbedrijf standaard opgeleid moeten worden in netwerken. Het gaat om het toegang krijgen van nieuwe netwerken, waarmee werkzoekenden ook toegang krijgen tot nieuwe kansen. Het inhuren van een netwerkadviesorganisatie voor UWV Werkbedrijf is geen structurele oplossing voor alle maatschappelijke gaten. Notten; “Netwerken moet op alle niveaus in de maatschappij geïntegreerd worden en een ministerie zou daar het juiste orgaan voor zijn”. 

La Red

La Red is uitgegroeid tot de grootste netwerkadviesorganisatie van Nederland. Dit full-service bureau uit Delft leert bedrijven hoe zij hun beschikbare sociale kapitaal zakelijk kunnen inzetten om zo hun doelstelling te behalen.  La Red biedt als enige organisatie binnen Nederland analyses aan van individuele- en groepsnetwerken.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons