Skip to main content
Nieuws

Ik ben aan Zet – Het bestuurlijke netwerk in beeld

By 7 oktober, 2014juni 17th, 2017No Comments

Voor het tijdschrift ‘Ik ben aan Zet’ (artikel) analyseerde La Red het het sociale netwerk van de wereld van de opvang en verzorging van verstandelijk gehandicapten. Hoeveel invloed heeft je organisatie in haar netwerk? Waar vervullen we nevenfuncties en leidt dat tot de invloed, gunning en samenwerking die we voor ogen hebben? Voor deze netwerkanalyse kozen we voor de 32 organisaties die in twee of meer gemeenten actief zijn. De netwerkanalyses laten zien wie in het netwerk de tien meest invloedrijke mensen (bekijk deze netwerkanalyse, blauw=mannen, roze=vrouwen) zijn en welke de tien meest invloedrijke organisaties (bekijk deze netwerkanalyse, de rode organisaties zijn de 32 startorganisaties).

Miriam Notten, managing consultant La Red: “Met deze netwerkanalyses meten we de invloed van bestuurders en organisaties in dit netwerk van een kleine 800 organisaties en ruim 400 mensen. De netwerkanalyses geven bijvoorbeeld aan in welk bestuur je zitting zou kunnen nemen om meer invloed te krijgen. Over het algemeen hebben de bestuurders en directie- leden van de onderzochte organisaties niet veel nevenfuncties. Wellicht logisch door een periode van interne in plaats van externe focus. Het is juist in deze tijd van veranderingen aan te bevelen bestuurders en directie- leden uit te nodigen om nevenfuncties te vervullen en zo informele zeggenschap te organiseren.”

Sociale netwerkanalyses helpen om de positie van mensen en organisaties in het netwerk te herkennen en zijn een goed instrument voor het managen van organisaties, zeker bij samenwerkingsvraagstukken, fusies en reorganisaties. Hoe ontwikkelt jouw zorgorganisatie de netwerken van jouw medewerkers? Zeker in de context van de regiefunctie van de (toekomstige) zorgmedewerker belangrijk. Verbondenheid met verschillende organisaties speelt daarbij een cruciale rol. Daar kun, sterker nog, daar moet je als directie op sturen én het faciliteren.

Overigens keek La Red eerder naar de omvangrijke zorgsector en maakte in 2013 een netwerkanalyse van bestuurders van de 36 STZ-ziekenhuizen en Universitair Medische Centra.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons