Sociaal kapitaal: Wat is het eigenlijk en wat kun je er mee?

Kapitaalstromen jpgBij La Red hebben we het continu over sociaal kapitaal, maar wat is het eigenlijk en wat kun je er mee? Iedereen heeft sociaal kapitaal; hoe jong of oud je ook bent. Iedereen onderhoudt namelijk relaties met anderen. Relaties die zijn opgebouwd tijdens werk, de studie, sport, de studententijd etc. Al jouw relaties hebben talenten, kennis, ervaringen en invloed en hun eigen relaties (die op hun beurt ook weer talenten, kennis, ervaringen en invloed hebben) waar je een beroep op mag doen, mits je in de relatie blijft investeren. Deze hulp die je mag verwachten van- en kunt verkrijgen via de relaties die je hebt wordt sociaal kapitaal genoemd. Sociaal kapitaal inzetten verhoogt jouw kwaliteit van leven en kans op succes en biedt jouw organisatie een concurrentievoordeel. De tijd dat succes een individuele onderneming was is voorbij; succes bereik je door te delen.

Om het rendement van je sociaal kapitaal te vergroten is netwerkend leren werken belangrijk. Netwerkend werken vraagt een nieuwsgierige en hulpvaardige blik. 24 uur per dag, doordeweeks en in het weekend, waarbij privé en zakelijk door elkaar lopen. Want wie weet kent jouw neef juist die vormgever waar jij met jouw organisatie naar op zoek bent. Netwerkend werken is een manier van leven; ónze manier van leven.

De komende maanden inspireren we jou één keer in de twee weken met een blog waarin we je tips, trics en kennis geven, zodat netwerkend werken ook jouw manier van leven wordt en jij sociaal kapitaal volledig benut.

Wat heeft netwerkend werken jou tot nu toe al voor moois gebracht? We horen graag jouw ervaringen.

 

14 thoughts on “Sociaal kapitaal: Wat is het eigenlijk en wat kun je er mee?

  1. Miriam,
    Jij bent één van de parels van mijn sociaal kapitaal. Leuk dat je start met bloggen: Ik zie uit naar de volgende editie!

  2. Bedankt zet weer aan tot nadenken over hoe we ons netwerk nog beter kunnen gebruiken. Ben benieuwd naar de volgende blog.

    1. Dank je wel voor de tip Gwendolyn. Dat is inderdaad een leuk boek! We inspireren je de komende tijd graag verder om sociaal kapitaal te zien als asset van jezelf, maar ook van organisaties.

Comments are closed.