Skip to main content
Blog

Netwerken en netwerkbijeenkomsten: wanneer, hoe en waarom?

By 24 januari, 2019november 22nd, 2019No Comments

Het klinkt zo leuk: je wilt als ondernemer snel nieuwe klanten werven en besluit je netwerk in te zetten en/of netwerkbijeenkomsten te bezoeken. Sorry, we halen je direct uit deze droom. Wil je snel nieuwe klanten? Dan werkt het niet om je netwerk hiervoor in te zetten. Althans, niet op korte termijn. Hoe gebruik je je netwerk optimaal? En met welk doel? Naar welke bijeenkomsten ga je? En naar welke juist niet? En als je naar een bijeenkomst gaat, hoe bereid je je dan voor?

netwerkenNetwerken: waar ben je naar op zoek?

Netwerken is het opbouwen van duurzame relaties. Je richt je op de toekomst. Om te bepalen op welke netwerken je richt, is het belangrijk eerst de vraag ‘Wat zoek je?’ te beantwoorden.

Op zoek naar kansen?

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar kansen? Zoek je een nieuwe baan of ben je op zoek naar ideeën? Ga dan op zoek naar een netwerk met mensen met verschillende achtergronden.

Op zoek naar feedback?

Zoek je juist bevestiging of feedback op een nieuw project of onderzoek? Richt dan je vizier op een netwerk van vakgenoten.

Netwerkanalyse

Voordat je allerlei netwerkbijeenkomsten gaat bezoeken, is het dus belangrijk eerst te bepalen waar je naar op zoek bent. Een stad als Delft, hier zijn wij gevestigd, kent al ruim 40 netwerkclubs voor ondernemers. Je zult als ondernemer een selectie moeten maken. Daar kan La Red je natuurlijk mee ondersteunen. Maar zelf kom je ook een heel eind als je je goed in netwerkanalyses verdiept.

Netwerken: hoe bereid je je voor?

Stel, je gaat naar een netwerkbijeenkomst. En dan? Zoveel mogelijk visitekaartjes scoren en uitdelen zet geen zoden aan de dijk. Investeer in een duurzame relatie. Beter twee goede contacten dan tien vage. Hoe bereid je je goed voor op een netwerkbijeenkomst?

Netwerkverlanglijstje

Maak een netwerkverlanglijstje. Bedenk vooraf welke mensen er komen, wie je wilt ontmoeten en wat je met diegene wilt bespreken.

Neem iemand mee

Een andere bruikbare tip: neem iemand mee naar een netwerkbijeenkomst. Dat biedt je veel hulp bij netwerkontmoetingen. Je kunt elkaar introduceren, het is leuk voor de organisatoren en je hebt houvast aan elkaar.

Toon oprechte interesse

En zeker niet onbelangrijk. Toon oprechte interesse in elkaar. Dat klinkt heel erg logisch, maar het is dodelijk om langs iemand heen te kijken of er geen belangrijke(re) mensen in de buurt zijn.

Netwerken: waarom netwerken je rijk maakt

Tot slot, netwerken gaat om mensen. Het biedt niet alleen zicht op kansen, maar het is ook vooral leuk om kennis te maken met andere mensen. Duurzame relaties zijn goud waard. Niet alleen privé. Een sterk sociaal netwerk heeft direct invloed op jouw levensstijl, geluk, toegang tot werk en gezondheid. Investeer dus in een sterk sociaal kapitaal. Niet alleen privé ook zakelijk.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons