Skip to main content

In deze tijden van corona verandert er veel op de arbeidsmarkt. In sommige sectoren is er ineens veel werk en in andere sectoren ineens heel weinig. Deze week nog gaf hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen een toelichting op o.a. de krapte op de arbeidsmarkt.

Of het nu gaat om krapte, overvloed of verschuiving van ‘werk’, om dat werk (in loondienst, als ondernemer of als ZZP-er) op je pad te krijgen, speelt jouw netwerk een belangrijke rol.

Daarom besteed ik veel aandacht aan netwerkend werken, de techniek om je netwerk voor je te laten werken.…

Deze vijf tips helpen je met het toepassen van die techniek:

Tip 1: ik begreep van Lies dat jullie zo’n interessante netwerkanalyse hebben gemaakt, kunnen jullie dat ook voor ons (lobby)thema doen? Dat is ambassadeurschap. Loop eens door jouw netwerkrelaties heen en bekijk of je jouw ambassadeurs kunt identificeren? Wat doe je om ze te activeren?

Tip 2: mijn man vertelde dat hij voor zijn interimopdracht een spreker zoekt die een digitale masterclass over netwerken en recruitment kan geven, ik dacht meteen aan jou natuurlijk. Hier werkte het Dunbar getal in ons voordeel, we zitten blijkbaar voor in het hoofd. Om actief in het geheugen van een ander te blijven moet je én op het netvlies blijven én een onderscheidend verhaal hebben. Hoe zit dat bij jou?

Tip 3: er kwamen de hele tijd van die leuke berichtjes voorbij in LinkedIn. Omdat onze agenda’s er nu anders uit zien, leek het me een goed idee om nu met netwerkend samenwerken aan de slag te gaan. Daar kun je dus een digitale masterclass (webinar) over maken. Uit het oog is uit het hart. Door op het netvlies te blijven helpen we andere mensen aan ons herinneren. Wat doe jij om op het netvlies te blijven van jouw relaties?

Tip 4: we willen budget organiseren voor een interne netwerkanalyse, kun jij ons innovatieteam ‘overtuigen’ zodat we aan de slag kunnen? Dat is het netwerk als bron van kansen, tips en informatie. Weet iedereen wel wat je kunt en wat je graag zou willen doen?

Tip 5: ik was in de garage voor mijn auto en vertelde over de uitdagingen op mijn werk aan iemand die ook zat te wachten. Die zei dat ik jou moest bellen, omdat je ons zou kunnen helpen met netwerk recruitment. Deze ambassadeur had ik zelf al jaren niet gezien, maar toch werkte mijn verhaal zo lang door. Hoe uniek is jouw verhaal? Is het makkelijk te onthouden?

Ik prijs mezelf gelukkig met zo’n stevig en robuust netwerk met allerlei leuke mensen die ons ook dat leuke werk gunnen. Dus experimenteer met deze tips. Ik wens je veel netwerkend werken plezier.

Nog een fijne dag!
Miriam

P.S. Doe de kosteloos netwerkorganisatie-scan en ontdek in 10 minuten zelf of samen (aanbevolen) met je collega’s de netwerkvolwassenheid van jouw organisatie