Skip to main content

Het einde van het jaar is traditiegetrouw het moment waarop een groot aantal eindejaarsborrels en kerstborrels worden georganiseerd. Allemaal momenten waarop we actief ons netwerk kunnen benutten en inzetten, maar ook nieuwe netwerk-relaties kunnen opbouwen. Maar welk netwerkpodium kiezen we eigenlijk?

Kiezen

Ook al maak je keuzes voor bepaalde netwerken, dan nog kan het aantal bijeenkomsten waar je gehoor aan kunt geven groot zijn. Soms ga je naar een bijeenkomst om je alleen te oriënteren: je komt om de sfeer te proeven en om te kijken en luisteren welke mensen daar komen en waar zij zich mee bezig houden. Dit gebeurt uiteraard vooral bij eerste bezoeken en kan daardoor veel nieuwe informatie opleveren. Vaak ga je naar een bijeenkomst om contacten te onderhouden: bijeenkomsten kunnen een heel efficiënte manier zijn om binnen kort tijdsbestek jezelf op persoonlijke wijze weer in herinnering te brengen bij een groep mensen die door het thema van bijeenkomst of organisator bij elkaar zijn gebracht. Vooral het onderhouden van contacten waarbij je er niet toe komt persoonlijk af te spreken kan hier goed.

Ook gaan we naar bijeenkomsten om specifieke nieuwe mensen te ontmoeten: een bijeenkomst kan drempelverlagend werken om iemand te spreken te krijgen die ‘op kantoor’ of ‘in functie’ moeilijk benaderbaar is – op bijeenkomsten zijn mensen altijd net iets meer mens. Het is dan handig als er iemand op die bijeenkomst is die je al wel kent én je voor kan stellen aan de gewenste persoon. Als het aantal bijeenkomsten waar je heen zou kunnen gaan (of, voor de meer ervaren netwerkers, waar je al verwacht wordt) te groot dreigt te worden, bedenk dan niet alleen welke de interessantste voor je zijn, maar ook tussen welke bijeenkomsten je de grootste overlap in mensen verwacht. Kies dan voor de bijeenkomst waar je de grootste verscheidenheid aan mensen verwacht.

Voorbereiding

Afhankelijk van het doel van je bezoek is enige voorbereiding op zijn plaats. Het is altijd een goed idee om in te schatten wat voor mensen er zullen komen. Vraag bijvoorbeeld een deelnemerslijst op. Een zeer productieve voorbereiding is het letterlijk maken van een lijstje van personen die je wilt spreken en wat je met hen wil bespreken.

Samen gaan

Het bezoeken van bijeenkomsten kan productiever worden door samen te gaan – als introducé van iemand anders of door zelf een introducé mee te nemen. Nodig hiervoor bijvoorbeeld iemand uit je externe netwerk uit. In duo’s kun je gebruik maken van elkaars kwaliteiten en elkaar op een uitgebreide manier aan anderen voorstellen. De genodigde ervaart dit als een cadeautje, het contact wordt op deze manier weer onderhouden en
de gastheer van de bijeenkomst ziet je met zorg gekozen metgezel als van toegevoegde waarde voor iedereen.

Dat laatste is denk ik wel de meest waardevolle tip die ik voor jullie allemaal heb. Door iemand mee te nemen naar de bijeenkomst waar je zelf al heen gaat zorg je overal voor toegevoegde waarde. Je hoeft niet alleen te gaan en hebt tijdens de bijeenkomst een hele goede reden om iedereen aan te spreken: precies, om je introducé voor te stellen. Je geeft iemand anders toegang tot de wereld waarin jij al uitgenodigd wordt én je neemt iemand
mee die van toegevoegde waarde is voor de gastheer of gastorganisatie.

Zo zie je maar, dat het vooral in december en januari erg makkelijk is om invulling te geven aan het gezegde ‘voor mij een kleine moeite, voor de ander een groot plezier’. Geniet van de bijeenkomsten die komen gaan en een heerlijk nieuw jaar gewenst!

netwerken

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons