Skip to main content

Iedereen heeft sociaal kapitaal; we onderhouden namelijk allemaal relaties met anderen. De waarde van het sociale netwerk om je heen is enorm groot. La Red leert je als mens en organisatie optimaal gebruik te maken van het netwerk om je heen.

“Een vrouw met een missie,” zo omschrijft de vakjury Annemarie de Jong. En daarom mocht zij de allereerste ‘Give and Take Trophy’ in ontvangst nemen. Ze gelooft sterk in de verbinding van mensen en ziet zichzelf van nature als een ‘connector’. Haar netwerk strekt zich wereldwijd uit en verbindt mensen van alle rangen en standen met elkaar. Wie zitten er in haar netwerk en op welke manier zet zij haar contacten in? Lees het verhaal van Annemarie de Jong en laat je inspireren en motiveren.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben Annemarie de Jong en ik ben 51 jaar. Sinds mijn 22e werk ik veel met groepen van verschillende bedrijven over de hele wereld. Na mijn studies in zowel Groningen als Rotterdam is de wereld nu mijn werkplek. Ik ben eigenaar en directeur van Better Future en als consultant en coach streef ik naar inclusiviteit: ik koppel commerciële opdrachtgevers aan non-profit organisaties. Het resultaat zijn duurzame relaties die niet over geld gaan, maar over mensen.

Hoe zou je jouw netwerk omschrijven?

Mijn netwerk is heel divers met contacten in Nederland en wereldwijd. Doordat ik in Groningen ben opgegroeid en er deels heb gestudeerd, heb ik daar nog steeds een netwerk. Verder zit mijn netwerk in Nederland vooral in Utrecht en de Randstand. Daarnaast heb ik veel netwerk in Sub-Sahara Afrika, USA en ook in India/Azië. De afwisseling tussen de verschillende provincies in Nederland en het wereldwijd werken vind ik heel verfrissend.

In het begin van mijn carrière bestond mijn netwerk voor het grootste deel uit mannen, maar dat is inmiddels gelijk verdeeld. Dat zegt iets over de ontwikkeling die we gelukkig breder maatschappelijk zien. Ook binnen mijn eigen bedrijf is de verhouding van merendeels man naar merendeels vrouw omgeslagen. Daarnaast zijn alle smaken op het LHBTIQ+ spectrum binnen mijn netwerk vertegenwoordigd. Ik streef actief naar een zo breed mogelijk leeftijdsopbouw vanuit de filosofie dat er veel wijsheid zit in de connectie tussen verschillende generaties en leeftijdsgroepen.

Wat levert jouw netwerk je op? Wat is de waarde?

Alles start met het maken van een connectie. Nieuwsgierig zijn naar wie iemand is, wat diegene drijft, waarop je resoneert of wat je juist helemaal niet begrijpt. Alles wat we doen vanuit Better Future is vanaf dag 1 in 2003 inclusief: we koppelen altijd een not for profit partner aan een commerciële opdrachtgever. Als een Nederlandse verzekeraar bijvoorbeeld aan ons vraagt om een leiderschapsprogramma te maken, zoeken wij daar een sociale partner bij uit ons netwerk. Zo zijn duurzame relaties ontstaan tussen bedrijven en ‘goede doelen’ organisaties, die niet gaan over geld maar over mensen.

Kun je een voorbeeld noemen van een situatie waarin jouw netwerk van pas kwam?

Al mijn banen, bestuursfuncties en ook het bedrijf waar ik nu eigenaar van ben heb ik via mijn netwerk. Zo gaat het ook met mijn opdrachten/projecten. Voor 90% op netwerk (direct of verwijzing via mijn netwerk). Ook mijn betrokkenheid bij Heilige Boontjes komt voort uit een ondernemersnetwerk in Rotterdam waar ik lid van was. Ik heb in dat netwerk ook mijn partner leren kennen!

Van naturen ben ik een connector, knoop mijn netwerk graag aan elkaar. Zo heb ik een arbeidsjurist uit een businessclub waar ik in zat gekoppeld aan Heilige Boontjes, waar geen middelen zijn voor het inschakelen van juristen.

Welke inspirerende quote en/of gezegde wil je delen (het liefst op netwerkgebied)

“When good people meet, good things will follow”

Als laatste een paar getallen – Hoeveel mensen ken je?

Dat zijn er inmiddels een paar duizend. Mijn LinkedIn telt 1730 contacten, onze nieuwsbrief gaat naar een paar duizend mensen en mijn adresboek in mijn telefoon en daarbij mijn contacten in ons CRM systeem zijn er ook zeker 1000.

Hoe langer je leeft en werkt, des meer mensen je kent: ik ben 51, werk sinds mijn 22e, waaronder een aantal jaar in het buitenland, en werk veel met groepen (intense processen) van verschillende bedrijven over de hele wereld. Dan loopt het snel op!

Ben je lid bij clubs/verenigingen?

Recent ben ik lid geworden van The Present 100 (Marnix Geus is daar de initiator van). Daarvan zijn nu zo’n 65 sociaal ondernemers lid, het streven is 100 of meer.

Als voorzitter van Stichting Heilige Boontjes (Rotterdam) kom ik met een heel breed netwerk in aanraking: van jongeren in het programma, jobcoaches, tot Gemeente (bestuurders, Burgemeester). En op hun events met alle lagen, kleuren, leeftijden, religies van Rotterdam. Daarnaast ben ik bestuurder bij Stichting Heilige Boontjes in Rotterdam. Een koffiebar in het oude politiebureau Eendrachtsplein én een re-integratie programma voor ex-gedetineerden/drop outs.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons