Skip to main content

Iedereen heeft sociaal kapitaal; we onderhouden namelijk allemaal relaties met anderen. De waarde van het sociale netwerk om je heen is enorm groot. La Red leert je als mens en organisatie optimaal gebruik te maken van het netwerk om je heen.

Ook al voelt het soms of alles `magisch` bij elkaar komt en er dan kansen ontstaan, stiekem bouwt Kristel al vanaf haar 18e heel bewust aan haar netwerk. Ze probeert altijd waardevolle connecties te maken voor anderen en spendeert veel tijd op LinkedIn, waar ze ook gerust contact maakt met mensen die ze nog niet kent. Ze was een van de 10 genomineerden op de shortlist voor de ‘Give and Take Trophy’. Wie zitten er in haar netwerk en op welke manier zet zij haar contacten in? Lees het verhaal van Kristel Thieme en laat je inspireren en motiveren.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben Kristel Thieme en de afgelopen jaren ben ik bij veel verschillende activiteiten betrokken geweest. Vooral van ondernemende omgevingen word ik blij. Als je iets helemaal opnieuw opbouwt, dan moet je van alles een beetje doen en dat doe ik graag.

Momenteel haal ik veel energie uit mijn rol als oprichter en directeur van New Future Lab, een broedplaats in Delft voor maatschappelijk ondernemerschap. Samen met onze hechte community van meer dan 75 toekomstmakers bouw ik aan een exclusieve, sociale en rechtvaardige toekomst voor iedereen.

Hoe zou je jouw netwerk omschrijven?

Ik probeer bewust buiten mijn `bubbel` te kijken om een gevarieerd netwerk te creëren. Vanwege mijn studie achtergrond aan de TU Delft heb ik waarschijnlijk een iets groter aantal mannen dan vrouwen in mijn netwerk. Het merendeel daarvan zit in Nederland en een klein percentage internationaal. Ik denk dat ik overkoepelend kan zeggen dat heel veel van mijn netwerk in de hoek zit van HBO/WO-rollen, en dat ik best wel weinig mensen in mijn netwerk heb die bijvoorbeeld een titel dragen zoals loodgieter, winkelpersoneel, kok, etc. Wel een paar, bijv. vanuit familiehoek, maar dat zijn meer uitzonderingen. Met ons initiatief Kickstart Lab hoop ik daar wel verandering in te brengen, omdat we daarin juist een hele warme plek gaan maken voor alle jongeren die willen ondernemen, en juist ook studenten op het MBO. Samen kom je verder.

Wat levert jouw netwerk je op? Wat is de waarde?

Voor anderen probeer ik altijd waardevolle connecties te maken, en wat ik daarvoor terug krijg is veel energie en zingeving. Zo heb ik al veel ondernemers bij New Future Lab geholpen aan een nieuwe klus vanuit mijn eigen netwerk. Tussen de ondernemers zelf zijn er ook hele waardevolle verbindingen ontstaan, en ook veel vriendschappen. Bij ons initiatief Kickstart Lab gericht op studenten is het mijn streven om iedere studentonderneming in de eerste maand minimaal aan 2 relevante connecties te koppelen uit mijn netwerk. Verder spendeer ik heel veel tijd op LinkedIn en probeer de schakel te zijn tussen wat ik daar zie en lees, en waarvan ik via een andere weg mogelijk weet dat iemand anders daar behoefte aan heeft. De verbinding maken tussen mensen die misschien heel waardevol zijn voor elkaar, vind ik het leukste wat er is.

Kun je een voorbeeld noemen van een situatie dat jouw netwerk je van pas kwam?

Ik heb al heel vaak (zakelijke) opdrachten gekregen via een warm netwerk van mensen die ik kende uit het verleden en nu bijv. op nieuwe posities terecht waren gekomen. Ook heb ik diverse collega’s kunnen aannemen omdat iemand in mijn netwerk hen had geattendeerd op de vacature. Ook veel ondernemers bij onze community van New Future Lab hebben zelf weer nieuwe mensen aangedragen. Mijn positie bij de raad van toezicht in Bibliotheek Westland zag ik ook weer voorbijkomen omdat ik iemand kende die daarbij betrokken was. Het voelt altijd alsof het allemaal ‘magisch’ bij elkaar komt en er dan opeens kansen ontstaan, maar stiekem zit daar een heel sterk netwerk onder dat ik al vanaf mijn 18e heel bewust aan het bouwen ben.

Wat doe je om jouw netwerk uit te breiden en te onderhouden?

Mijn netwerk uitbreiden en onderhouden doe ik op verschillende manieren. Van regelmatig in contact zijn met de mensen die ik heb ontmoet, tot het volgen van hun stappen via online kanalen. Ook vind ik het fijn om soms even terug te blikken en iets te delen dat ik bijzonder vond aan die persoon of samenwerking. Complimentjes uitdelen, of eigenlijk het uitspreken wat je voelt in plaats van het voor je te houden, dat heb ik mezelf wel aangeleerd. Ik heb verder het geluk dat ik in mijn werk heel veel nieuwe mensen ontmoet, dus die relaties probeer ik natuurlijk ook weer te koesteren. Wat ik verder erg leuk vind om te doen is mensen uitnodigen om bijvoorbeeld met ons mee te lunchen, of om een vergadering te openen met een persoonlijke vraag. Bijvoorbeeld: wat doe jij om je hoofd leeg te maken, of wat is iemand die jou aan het denken zet. Dat zorgt voor mooie gesprekken.

Welke inspirerende quote en/of gezegde wil je delen (het liefst op netwerkgebied)

“Als je het beste haalt uit de mensen om je heen, haal je daarmee het beste uit jezelf.”

En dat geloof ik echt. Als ik met mijn aandacht, ervaringen en netwerk iets kan betekenen voor de mensen om me heen, maakt dat mij ook een gelukkiger mens.

Als laatste een paar getallen – Hoeveel mensen ken je?

Ik heb rond de 3500 unieke contacten waarvan ik bij de meerderheid echt wel zou kunnen zeggen waar ik ze van ken en wie ze ongeveer zijn. Op LinkedIn heb ik 2900 connecties. Ik ben heel actief op LinkedIn en zoek ook contact met mensen die ik nog niet ken.

Ben je lid bij clubs/verenigingen? Hoeveel zijn dat er?

Ik ben lid van verschillende netwerken, zoals de New Future Lab en Kickstart Lab community, het burgerinitiatief Inclusie Collectief Delft, Awesome Foundation Delft, de Alliantie Digitaal Samenleven en, het Netwerk Digitale Inclusie. Daarnaast, ben ikik ben lid van de Raad van Ttoezicht vanbij de Bibliotheek Westland en bestuurslid bij Bedrijvenkring Schieoevers. Ik ben op het moment niet lid van andere ‘formele’ alumni-netwerken, sportclubs, hobbyclubs of verenigingen maar ben daar wel lid van geweest.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons