Skip to main content

Iedereen heeft sociaal kapitaal; we onderhouden namelijk allemaal relaties met anderen. De waarde van het sociale netwerk om je heen is enorm groot. La Red leert je als mens en organisatie optimaal gebruik te maken van het netwerk om je heen.

De vakjury van de Give and Take verkiezing, verkoos Sarita Koendjbiharie als winnaar van de derde trofee. Sarita is een bevlogen wetenschapper die niet alleen oog heeft voor theoretische modellen, maar haar kennis van de theorie ook test in de praktijk door onder anderen wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden. En ook al zijn haar studenten al lang afgestudeerd, Sarita blijft toegewijd en betrokken bij hun groei als professionals. En wat blijkt? De energie uit haar netwerk keert bij haar terug. Wie zitten er in haar netwerk en op welke manier zet zij haar contacten in? Lees het verhaal van Sarita Koendjbiharie en laat je inspireren en motiveren.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben Sarita Koendjbiharie en ik ben assistent professor, research project manager en academisch begeleider bij de Universiteit Leiden. Binnen International Studies ben ik een van de docenten met het meest warme en grote alumni netwerk. Jaarlijks doceer en coach ik 30-50 stagestudenten en 400 student consultants aan de universiteit.

Hoe zou je jouw netwerk omschrijven?

Mijn netwerk bestaat grotendeels uit alumni en ex-alumni van de universiteit, maar zij komen op uiteenlopende plaatsen terecht. Ze worden bijvoorbeeld beleidsmedewerker, consultant, journalist, auteur, directeur of manager bij een organisatie. Mijn contacten bevinden zich zowel in Nederland als wereldwijd.

Wat levert jouw netwerk je op? Wat is de waarde? 

Ook al zijn de studenten al lang afgestudeerd, ik blijf toegewijd en betrokken bij hun groei als professionals. Ik adviseer de alumni, schrijf aanbevelingsbrieven en verbind studenten/alumni en organisaties aan elkaar voor gemeenschappelijk voordeel. Alhoewel het grote aantallen zijn, probeer ik dit altijd met warmte en persoonlijke aandacht te doen. Dit zodat zij zich binnen of buiten de universiteit geen nummer voelen maar een zichtbaar iemand met unieke ambities, uitdagingen, karakter en werkstijlen.

Al ruim 10 jaar netwerk ik op deze wijze en wat bleek: mijn contacten keren onverwachts terug! Ze delen kansen zoals stagevacatures of er komen zelfs samenwerkingen uit voort met de volgende generatie `student consultants`. Op deze wijze werkt dit netwerk op lange termijn voor mijn eigen doelen en keert de energie terug.

Kun je een voorbeeld noemen van een situatie dat jouw netwerk je van pas kwam?

Zelf kon ik niet voorspellen in 2015 dat alumni terug zouden keren om projecten samen te doen (4x al) in hun functies als research manager, policy officer, sales and project officer en platform founder. Zo zullen er nog meer samenwerkingsvormen uit dit netwerk kunnen voortvloeien die ik niet kan voorzien.

Wat doe je om jouw netwerk uit te breiden en te onderhouden?

Ik onthoud de naam van de studenten, de persoonlijkheid en ik luister naar de ideeën en ambities. Ik probeer mij voor te stellen waar deze over 5 jaar zal werken, en ik probeer erachter te komen welke topics deze persoon interesseren, is het lhbtiqa+ rechten, kunstmatige intelligentie en ethiek, de transitie naar duurzame energie etc.

Dit is een lange termijnstrategie die een band legt en vertrouwen kweekt voor de toekomst. Dit kost tijd en energie die niet altijd erkend wordt in de urenbelasting als universitair docent maar vanuit het oogpunt van netwerken zeer belangrijk zijn.

Welke inspirerende quote en/of gezegde wil je delen?

Geef je energie zonder te verwachten en onverwachts keert de energie terug op onvoorziene manieren; Giving = Growing

Als laatste een paar getallen – Hoeveel mensen ken je?

Meer dan 4000 mensen vooral studenten, alumni en managers via LinkedIn. Jaarlijks doceer en coach ik 30-50 stagestudenten en 400 student consultants aan de universiteit. Ik ben lid van de Erasmus Alumni Club en betrokken bij de BA International Studies Alumni Association.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons