Skip to main content

Hoe doe je aan toevallig netwerken in een digitale samenleving?

Door de Corona pandemie werken we veel meer thuis en zijn we online aan het samenwerken. Daardoor vallen de wandelgangen, de gesprekjes bij het koffiezetapparaat en de toevallige ontmoetingen op de gang of op een netwerkbijeenkomst weg.

Die toevallige ontmoetingen leiden normaal gesproken tot nieuwe informatie en ideeën, een verrijking van je eigen perspectief, maar ook tot snel iets voor elkaar krijgen en synergie. Soms komt er zelfs iets op je pad dat je nog niet zocht, maar wat wel heel handig is. Kortom hoe organiseer je synchroniciteit (het toeval valt je toe) en serendipiteit (je ontdekt wat je niet zocht) in een wereld waar allemaal thuis zijn en digitaal samenwerken?

  • Kom eerder en blijf langer. Dat kan ook bij digitale ontmoetingen. Dan kun je toch even ‘kletsen’ met de anderen die er al zijn of even blijven hangen.
  • Plan een borrel met je collega’s. En combineer de laptopschermen met je mobiel zodat je toch even met iemand specifiek een ‘onderonsje’  kunt houden.
  • Maak een virtuele koffiehoek, een plek die de hele dag open is en waar je naar toe kunt als je er zin in hebt, dan weet je nooit wie je daar tegenkomt.
  • Bouw het kantoor na in de virtuele omgeving, zodat je alsnog langs de kamer van Jaap loopt om naar Charissa te gaan en even je hoofd om de hoek kunt steken.
  • Bezoek een netwerkbijeenkomst online. Je hebt de keus uit gestructureerde bijeenkomsten (bv ondernemers uit Delft) of ad random bijeenkomsten waar je niet weet wie je zult tegenkomen.

Het vraagt iets meer aandacht en regie, maar je kunt ook in de virtuele omgeving echt wel toevallige ontmoetingen organiseren.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.