Skip to main content

Hoe kan ik netwerken zonder dat het tijd kost?

De meeste mensen zien netwerken en relaties onderhouden als een ‘taak’ waar ook veel tijd mee gemoeid is. Daarom krijgen we vaak de vraag of je ook kunt netwerken zonder dat het tijd kost.

Het korte antwoord is natuurlijk dat ook netwerken tijd en moeite kost. Je kunt het alleen wel zo inrichten dat het minder als een taak en een extra activiteit voelt en een meer natuurlijke rode draad wordt in je dag.

Je kunt passief en actief netwerken. Passief netwerken is wat van je laten horen/zien zonder dat je zelf contact legt. Dat is bijvoorbeeld een artikel schrijven in een blad (wat door mensen gelezen wordt die je kent) of een update plaatsen op je social media zodat jouw contacten weer even aan je herinnerd worden. Het is ook aanwezig zijn op een (virtuele) bijeenkomst waar je lang niet met iedereen spreekt, maar waar al die anderen je wel kunnen zien (zwaaien helpt). Zo blijf je op het netvlies. Kost dit tijd … zeker, maar niet zoveel tijd als je het per relatie bekijkt.

Actief netwerken is aandacht en tijd besteden aan een specifieke relatie. Dat kost iets meer tijd. Denk aan mensen feliciteren met hun verjaardag (met een kaart, een appje, een mail, life), een artikel doorsturen naar een relatie, iemand uitnodigen om mee te gaan naar een bijeenkomst. Deze aandacht is persoonlijk en is heel waardevol. Dat kan natuurlijk niet met alle mensen die je kent, want dan past het weer niet in je dag.

Hoe wordt het een rode draad in je dag? Mijn aanpak is als volgt

  • Ik begin mijn dag met minimaal 2 mensen die niet in mijn agenda staan. Dus ik feliciteer de mensen die ik ken met hun verjaardag of ik deel iets dat ik weet of heb gelezen met iemand die ik ken.
  • De rest van de dag doe ik alles ‘in het moment’. Als iemand door mijn hoofd schiet, stuur ik die persoon een berichtje. Als ik aan iemand denk bij het lezen van een artikel, dan stuur ik het meteen door. Als iemand een vraag stelt, ken je iemand die … dan stel ik die mensen meteen aan elkaar voor.
  • De aandacht die je aan je relaties besteed in het hier en nu levert natuurlijk van alles op, niet alleen nu (een glimlach, een bedankje), maar ook later, omdat je dan zomaar anderen om hulp kunt vragen.

Wat vind je van een uur per dag netwerken? Dit kun je in mijn ogen in een uur allemaal doen om de mensen om je heen de aandacht te geven die ze verdienen.

  • 1 koffie met een goede bekende
  • 1 lunch met 4 mensen
  • 2 vragen beantwoorden van je netwerkrelaties
  • 6 e-mails sturen met een leuk verhaal of anekdote of om te vragen hoe het gaat
  • 10 kaarten sturen met een leuke boodschap
  • 12 gestes van 5 minuten (mensen aan elkaar voorstellen, een artikel doorsturen, iemand uitnodigen om ergens mee naar toe te gaan, een idee delen)
  • 30 social media acties (iemand volgen, uitnodigen, iets leuk vinden, iets delen, een compliment geven)

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.