Skip to main content
Nieuws

Foursquare: de toekomst van online sociale netwerken?

By 19 augustus, 2009december 2nd, 2015No Comments

Vrijdagavond loop je een willekeurig café in, en meteen krijg je bericht dat een van je vrienden hier al is. Soms krijg je juist de raad elders heen te gaan, daar is het veel leuker. Of komt iemand langs om even gedag te zeggen. Sience-fiction? Nee, Foursquare. In Amerika is dit online uitgaansspel al een hit en als eerste Europese stad kun je het nu ook in Amsterdam spelen.  Met Foursquare kun je inchecken bij het café of restaurant waar je je op dat moment bevindt, en zo weten je vrienden waar je uithangt. Het spelelement zit vervolgeng in de punten die je ontvangt naar aanleiding van hoe vaak je ergens komt of juist op hoeveel verschillende plekken je per avond komt.
Hoewel het succes van Foursquare moeilijk te voorspellen is, is het wel een eerste stap in de ontwikkeling van locatieservices. Online diensten die gebruik maken van geografische gegevens worden met hoogwaardige telefoons als de iPhone of Blackberry in de nabije toekomst steeds gemakkelijker toegankelijk. Het feit dat je met zo’n locatieservice kan weten wie van je vrienden waar uithangt, introduceert een nieuw gegeven in de online wereld van sociale netwerken: de fysieke ontmoeting. Volgens nieuwemediaonderzoeker David Nieborg van de Universiteit van Amsterdam is dit de vervolmaking van online sociale netwerken. De organisatie van fysieke ontmoetingen wordt gestimuleerd en alleen degenen die je ook offline tegen wilt komen worden in je online vriendenkring geaccepteerd.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Contact us
Hide Buttons