Ja, ik wil mijn SPAARPOT vullen


Hoe doe je dat? Sparen voor later? Door te investeren in relaties en zo toegang te krijgen tot allerlei opbrengsten, omdat de mensen die je kent, je wel ergens mee willen helpen. Die investeringen leiden tot benutbaar sociaal kapitaal (mits jouw relaties je wel wat gunnen).

Hiervoor is het 3-S Model Spaarpot, Springplank en Support stappenplan ontwikkeld. Download hier de verticale versie van het La Red 3S Model Netwerkend Werken.

Volg deze stappen om je Spaarpot te vullen:

Stap 1: De mensen die je al kent

Ook nu, nu je dit aan het lezen bent, ken je al meer dan genoeg mensen waar je een beroep op zou kunnen doen. Blader eens door je contacten op je telefoon. Weet je nog precies wie wie is? Wat ze doen? Wat al deze mensen belangrijk vinden? Of ze nu eens een rol speelden in je leven óf nu een belangrijk onderdeel van jouw leven zijn. Weten wie je waar en hoe kent, dus zicht hebben en houden op jouw netwerk is een belangrijke scheppende randvoorwaarde om jouw netwerk te laten floreren.

Stap 2: Verhalen vertellen

Oefen jezelf in leuke, aansprekende verhalen vertellen over ervaringen, de zaken die je bezighouden of datgene waar je nu aan werkt of over nadenkt. Dit is een mooie methode om andere mensen aan te laten haken op wat je vertelt en hun ideeën, kennis, kennissen en tips toe te voegen aan datgene dat je vertelt. Zo kunnen jouw relaties meedenken en meedoen en ontsluit je het sociaal kapitaal waar je wellicht geen weet van had. Dat is de V van Verhalen vertellen. Dus door die verhalen te vertellen breng je uitdagingen en mogelijkheden, vraag en aanbod, netwerkhulp bij elkaar.

Stap 3: Bouw aan jouw netwerk.

Bouwen aan een relatie betekent bij een nieuwe ontmoeting dat je aandacht schenkt aan degene die je ontmoet zodat je daarna een weloverwogen keuze kunt maken voor een eventueel vervolg. Het betekent ook zorgen dat je op de juiste plek bent om de mensen te ontmoeten die passen bij jouw netwerkdoelen. Bouwen aan bestaande relaties betekent dat deze relaties op een laag pitje zijn komen te staan of zijn verwaterd en nu nieuwe investeringen vergen om de relatie te verstevigen. Bouwen aan relaties doe je altijd met de wens in het achterhoofd om deze relaties nu of in de toekomst te kunnen benutten.

Stap 4: Zichtbaarheid in sociale media

Op sociale media kunnen anderen je ten alle tijde ‘bekijken’ en vinden. Met onze tips focussen we vooral op LinkedIn omdat deze tool op dit moment de beste mogelijkheid biedt om anderen te vinden en om zelf gevonden te worden.

Stap 5: Bevestigen: op het netvlies blijven

Blijvend bevestigen van de relatie betekent dat je mensen de gelegenheid geeft om jou te onthouden en op het juiste moment aan je herinnerd te worden. Het onderlinge vertrouwen in de relaties die we opbouwen groeit als onze contacten netjes en met regelmaat onderhouden worden zónder dat er sprake is van een aanleiding om elkaar te helpen. Mensen die we niet regelmatig aan ons bestaan herinneren – vooral als we hen niet vaak tegenkomen – hebben de neiging ons te vergeten, waardoor het contact dreigt te verwateren.

Bij La Red zijn we gewend om mensen aan elkaar voor te stellen waarvan we vermoeden dat het die twee verder helpt. Dat kunnen we alleen maar doen doordat we onze vrienden en kennissen veel meer weten dan alleen hun naam en functie. Juist door te weten dat iemand dol is op tomatensoep, of in zijn vrije tijd oesters gaat rapen, of een huis heeft op Sardinië, zorgt ervoor dat we onverwachte verbindingen kunnen maken. Wil je ook onderdeel worden van ons uitgebreide netwerk van vrienden en kennissen? En zo de kans krijgen om gevonden te worden? Of om iemand te vinden die je zoekt?

Neem dan de moeite om ons te helpen door heet Even Voorstellen formulier in te vullen. Een belangrijk spaarelement met de weetjes en feiten die jou compleet maken als professional én als mens. De La Red Matchmakers gebruiken deze kennis om mensen, organisaties, kennis en informatie aan elkaar te knopen.

Stap 6: Een onvergetelijke NetwerkPitch

Je NetwerkPitch is een specifieke versie van de elevator pitch die anderen in één minuut nieuwsgierig maakt naar jou en uitnodigt om contact te leggen.

Zo heeft elke NetwerkPitch:
1. Een prikkelende opening, waardoor je direct de aandacht hebt;
2. een maximumduur van 60 seconden;
3. passie door hoe je het brengt;
4. eenvoud om te onthouden;
5. iets bijzonders zodat men jouw verhaal graag wil doorvertellen;
6. een trigger zodat er een gesprek ontstaat.

De NetwerkPitch helpt om meer over jezelf te vertellen dat uniek en specifiek is.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik ben docent. Dat zijn heel veel mensen die in het onderwijs zitten. Je maakt het specifiek door te zeggen: Ik ben die docent die ‘Flipping the classroom’ heeft omarmd. Dit roept vragen op om een gesprek te beginnen.

Deze pagina helpt je een NetwerkPitch te maken die krachtig is en doorverteld kan worden.

Gevulde Spaarpot

Met je goed gevulde Spaarpot kun je door naar de Springplank en jouw sociaal kapitaal activeren. Nu even niet nodig? Dan heb je alvast een appeltje voor de dorst.

Meer weten?